Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Synod ČCE řešil finance a psal papeži Františkovi. Modlí se za jeho službu

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva / 22. května 2016 23:32
Synod ČCE řešil finance a psal papeži Františkovi. Modlí se za jeho službu

Z hlasování poslanců synodu ČCE
Autor: www.synodcce.cz

Praha - Včera okolo čtvrté odpoledne skončil třídenní synod Českobratrské církve evangelické. Volení poslanci z jednotlivých seniorátů se spolu s povolanými poradci – odborníky na jednotlivé oblasti církevní práce – od čtvrtka zabývali procedurálními záležitostmi a volbami, hovořili na základě předložených zpráv o hospodaření, životě církve i změnách církevních zřízení a řádů. Synod také vyslechl první zprávu nové synodní rady, která byla zvolena v květnu 2015.

Synodálové v souvislosti s církevními restitucemi řešili samofinancování církve, finanční soběstačnost jednotlivých sborů i projekty Diakonie.

Lepší sebeprezentaci církve má napomoci nové logo, v němž bude v souvislosti s reformační tradicí Bible a kalich. Grafická podoba bude zvolena na základě vypsaného výběrového řízení. Logo, stejně jako nový evangelický zpěvník, plánuje církev začít užívat od roku 2018 u příležitosti stého výročí svého vzniku.

Církev bude jednat s hlavním městem o získání chátrající budovy toleranční modlitebny v Truhlářské ulici v Praze, kde by chtěla zřídit expozici dějin evangelictví. Tato expozice by mohla představit veřejnosti hodnoty českého evangelictví.

Synodální zasedání se zabývalo v neposlední řadě také otázkami spojenými s ekumenou. Poslanci podpořili připojení církve ke společnému prohlášení o ospravedlnění v rámci Světového společenství reformovaných církví.

Účastníci se také rozhodli písemně reagovat na vstřícný krok, který podnikl římský biskup František u příležitosti Bohoslužby smíření s Bohem a mezi křesťany s prosbou o odpuštění v rámci výročí Husova upálení v minulém roce. Synod zároveň vybídl církevní sbory, aby zařazovali Františka do svých přímluvných modliteb.

V dopise evangelíci oceňují zejména prostotu a přitažlivost Františkova zvěstování a ujišťují jej o své modlitbě: „Milý bratře, modlíme se za Vás. Modlíme se za Vaši službu. Ať Vás Bůh, Otec Ježíše Krista drží, sílí, a dává dobré zdraví. K modlitbě za Vás a Vaši službu vyzýváme také všechny sbory naší církve. Jsme vděčni Bohu Otci, Synu i Duchu svatému, že z nás křtem činí své děti, navzájem pak sestry a bratry. Z této víry žijeme a toužíme žít.“

Podrobné výstupy z jednání synodu lze nalézt na www.synodcce.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 129)