Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Šíitská univerzita v Iránu vydala Katechismus katolické církve v perštině

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 29. ledna 2015 18:38
Šíitská univerzita v Iránu vydala Katechismus katolické církve v perštině

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán/Írán - Šíitská univerzita University of Religions and Denominations v íránském městě Kom vydala Katechismus katolické církve v perštině , tedy v jazyce, kterým hovoří přibližně 100 milionů muslimů (zejména v Íránu, Afghánistánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu). Křesťanů, pro které by perština byla mateřským jazykem, je jen mizivé množství, ale samozřejmě toto vydání Katechismu poslouží také jim. Především však bude slouží muslimům tohoto jazyka k seznámení s tím, v co věří katolická církev. Skutečnost, že o překlad požádala muslimská univerzita se sídlem v centru šíitského islámu, je pozoruhodná.

Proto se také před dvěma týdny (12. ledna) konala na Papežské Gregoriánské univerzitě prezentace překladu katechismu za přítomnosti představitelů zmíněné íránské univerzity, íránského velvyslance při Svatém stolci a Papežské rady pro mezináboženský dialog v čele s kardinálem Jean Louis Tauranem. Překlad, který vznikal dvanáct let, je dílem doslova mravenčí práce překladatelského kolektivu odborníků z katolické i muslimské strany.

„Dialog je možný, pokud se snažíme druhé pochopit – řekl během prezentace komboniánský misionář P. Ayuso Guixot – ale jedině pokud se ještě předtím snažíme pochopit sami sebe mimo schémata a stereotypy, které nás de facto vedou do konfliktu. Hermeneutika je nástrojem, který užívá lidský rozum při mluvení o Bohu nikoli proto, aby Bohem manipulovala nebo falšovala Boha, nýbrž aby vynesla na světlo tu nejvnitřnější pravdu včetně méně zjevných, nesamozřejmých a méně jasných významů. Vůbec přitom nejde o disputaci, hádku či válku.“

Děkan teologické fakulty Papežské Gregoriánské univerzity, P. Dariusz Kowalczyk SI, během prezentace perského překladu Katechismu katolické církve, konané týden po atentátu na redaktory francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, zdůraznil, že tato iniciativa jasně dokládá možnost nejen dialogu, ale také spolupráce mezi muslimy a křesťany. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)