Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 70 lety zemřel v Dachau evangelický filozof Jaroslav Šimsa

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 8. února 2015 11:03
Před 70 lety zemřel v Dachau evangelický filozof Jaroslav Šimsa

Jaroslav Šimsa
Autor: phil.muni.cz

Dachau/Praha - Před 70 lety, 8. února 1945, zemřel v nacistickém koncentračním táboře Dachau evangelický teolog, filozof, publicista a překladatel Jaroslav Šimsa, aktivní zejména v prostředí Československé YMCA. Šimsa se považoval za křesťana a socialistu a byl stoupencem názorů prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Již jako student pracoval v knihovně ministerstva zahraničí, v redakci Masarykova naučného slovníku a v archivu T. G. Masaryka na vydávání Masarykových spisů a sborníků.

Šimsa (narozen 12. října 1900 v Praze v chudé katolické rodině bez otce) byl studentem Emanuela Rádla a Josefa Lukla Hromádky. Po maturitě přestoupil do evangelické církve, poté vstoupil do YMCA, kde dlouhodobě pracoval. Za nacistické okupace se aktivně podílel na odboji, spolu zakládal petiční výbor Věrni zůstaneme. Zatčen byl v únoru 1940, vězněn byl v koncentračním táboře Terezíně a poté také v koncentračním táboře v Dachau, kde se na začátku roku 1945 nakazil skvrnitým tyfem a zemřel.

I ve vězení psal, jeho vězeňská tvorba byla později několikrát vydána, díky Česko-německému fondu budoucnosti také v němčině. V roce 1946 mu byl in memoriam udělen Československý válečný kříž 1939 a v roce 1992 řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy.

Jeho syn Jan dlouhá léta působil jako farář Českobratrské církve evangelické a aktivně se jako signatář Charty 77 zapojil do disentu, kvůli čemuž byl na konci sedmdesátých let vězněn.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

8. 8. 2022 8:45 / AKTUALIZOVÁNO

V Římě zemřel slovenský kardinál Jozef Tomko

16. 2. 2021 12:02

Zemřel filosof a překladatel Jan Sokol

15. 1. 2021 11:15 / AKTUALIZOVÁNO

Zemřel jezuita Jan Rybář


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)