Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka přijal zástupce perzekvovaných pedagogů

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 20. února 2015 16:35
Duka přijal zástupce perzekvovaných pedagogů

Kardinál Dominik Duka
Autor: archiv redakce / Vít Luštinec / Christnet

Praha - V úterý 17. února 2015 přijal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP v Arcibiskupském paláci zástupce Svazu perzekvovaných pedagogů ČR, kteří se 25 let marně domáhají odškodnění za politické pronásledování v dobách komunistického režimu.

„Když hodnotíme, co vše se nám podařilo 25 let po pádu komunistického režimu, neměli bychom opomíjet to, co se nám stále ještě nedaří. V životě naší společnosti se stále objevují momenty, které nelze označit za pozitivní. Patří mezi ně také situace učitelů, kteří byli pronásledováni v dobách komunistické diktatury. A přitom je to právě školství, kde musí začínat kultivace celé naší společnosti. Pokud tomu tak nebude, budeme stále ve větší míře svědky netolerance, rozporů a agresivity,“ vysvětluje smysl setkání kardinál Dominik Duka OP.

Svaz perzekvovaných pedagogů byl založen v prosinci roku 1989. Tehdy zastupoval až dvacet tisíc učitelů, kteří byli v letech 1948 – 1989 z politických a náboženských důvodů pronásledováni. „My, perzekvovaní pedagogové, jsme bojovali za svobodné a demokratické poměry v naší vlasti, byli jsme pronásledováni a nemohli pracovat ve svém oboru, dále se vzdělávat a sami ovlivňovat svoji profesní kariéru. Jsme přesvědčeni, že jsme prokázali vysokou morálku a čest nejen jako učitelé, ale především jako lidé, občané naší země,“ objasňuje důvod založení Svazu perzekvovaných pedagogů bývalý učitel, zakladatel a předseda svazu Jaroslav Nosál.

Drtivá většina politicky postižených učitelů již nežije. Skutečného odškodnění se nedočkali. I přes tolik opakovaných zklamání se Svaz perzekvovaných pedagogů znovu a znovu snaží, aby došlo alespoň k symbolickému odškodnění dnes ještě žijících asi čtyř stovek těchto učitelů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)