Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán připraví seznam křesťanů, kteří v posledních 25 letech trpěli kvůli víře

Ze světa / / ČTK / 20. července 2023 9:21
Vatikán připraví seznam křesťanů, kteří v posledních 25 letech trpěli kvůli víře

Mapa 50 zemí, kde je nejtěžší praktikovat křesťanství
Autor: Open Doors

Vatikán - Vatikán do roku 2025 připraví seznam křesťanů, kteří v posledních 25 letech "prolili krev" za svou víru. Papež nechal ustanovit komisi, která se touto záležitostí bude zabývat, uvedla vatikánská média. V dopise, ve kterém vznik komise oznamuje, papež František uvádí, že komise bude mapovat případy mučednictví mezi katolíky i dalšími křesťanskými konfesemi.

Seznam má být hotový do roku 2025, kdy katolická církve slaví jubileum. Už při předchozím jubileu v roce 2000 vznikl obdobný seznam mučedníků a uskutečnil se obřad, při kterém si zástupci katolíků a dalších křesťanských církví připomněli lidi, kteří kvůli své víře zemřeli, byli mučeni nebo vystaveni jinému nelidskému zacházení.

"V naší době je více mučedníků než v prvních stoletích (křesťanství)," napsal papež v dopise, ve kterém oznamuje zřízení komise. Ta by měla zkoumat případy mučedníků od roku 2000. "Nemálo je (mezi křesťany) těch, kteří, ač jsou jsou si vědomi rizika, které podstupují, demonstrují svou víru nebo se účastní nedělní eucharistie," uvedl papež.

V květnu letošního roku František oznámil, že katolická církev uzná za mučedníky 20 egyptských koptů, kteří byli v roce 2015 uneseni a sťati teroristy z organizace Islámský stát (IS) na pláži v Libyi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)