Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka převezme ve Varšavě čestný doktorát

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. března 2015 17:00
Duka převezme ve Varšavě čestný doktorát

Kardinál Dominik Duka
Autor: archiv redakce / Vít Luštinec / Christnet

Praha/Varšava - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP navštíví ve dnech 14. až 16. března 2015 Varšavu. Na Papežské teologické fakultě ve Varšavě mu bude 16. března udělen titul doktora honoris causa.

Kardinál Dominik Duka se mimo jiné setká také s varšavským arcibiskupem kardinálem Kazimierzem Nyczem, polním biskupem Polské armády Józefem Guzdekem a apoštolským nunciem v Polsku Celestino Migliorem. Na Tomistickém institutu ve Varšavě přednese přednášku na téma „Církev v České republice a sekularizace“.

V pondělí odpoledne převezme kardinál Duka doktorát honoris causa Papežské teologické fakulty ve Varšavě. Udělení titulu souvisí se studiem licenciátu, který kardinál Duka během komunismu absolvoval v roce 1979 právě na této fakultě. Tématem jeho licenciátní práce bylo poselství Božího zjevení o člověku, který je středem dění a zájmu Všemohoucího, který svůj zájem potvrdil v tajemství inkarnace a svou láskou k člověku svou smrtí na kříži. Práce tehdy vznikala pod dojmem velké bitvy o důstojnost a svobodu člověka spojené se Solidaritou a Chartou 77.

Studium na papežské teologické fakultě českým dominikánům umožnil kardinál Stefan Wyszyński, čímž zachránil i kontinuitu Generálního studia českých dominikánů. Kardinál Duka tak mohl spolupracovat na zřízení tajného řádového studijního centra a organizovat studium dominikánských kleriků, za což byl později uvězněn.

Kardinál Duka je nositelem také dalších čestných doktorátů. Na univerzitě ve švýcarském Fribourgu převzal tento čestný titul 15. listopadu roku 2010 a na univerzitě v Hradci Králové za podnět ke vzniku oboru Politologie-latinskoamerická studia 12. února roku 2013.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)