Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval ke zrušení trestu smrti, který označil za urážku posvátnosti lidského života

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 21. března 2015 19:02
Papež vyzval ke zrušení trestu smrti, který označil za urážku posvátnosti lidského života

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán - Trest smrti uráží posvátnost lidského života a také z právního hlediska je selháním, protože zabitím člověka nelze dosáhnout spravedlnosti. Těmito slovy včera zaujal papež František jasné stanovisko proti nejvyššímu trestu. Při audienci pro Mezinárodní komisi za zrušení trestu smrti vyzval Petrův nástupce k vyloučení trestu smrti ze všech právních systémů.

Papež František předal členům zmíněné komise psanou promluvu, ve které se zaměřuje na postoj katolické církve vůči trestu smrti. Výchozím bodem je posvátnost lidského života, neboť pro Kristovy učedníky je člověk tvorem, jehož Bůh miluje jedinečnou láskou. Papež cituje sv. Ambrože, který při pohledu na Kaina prohlašuje: “Bůh nechtěl potrestat vraha vraždou, protože více než po hříšníkově smrti toužil po jeho pokání. Ani vrah tudíž nepozbývá svou osobní důstojnost, za kterou se zaručuje Bůh.”

Nejvyšší trest, vyvozuje papež, proto stojí v protikladu s Božím milosrdenstvím, které by mělo být vzorem pro lidskou spravedlnost. Lidská spravedlnost je naopak nedokonalá a trestem smrti odsouzenci odnímá možnost, jak napravit spáchanou škodu, jak ve zpovědi dojít k vnitřnímu obrácení, jak zpytovat svědomí a tím dospět k pokání a odčinění viny. Pouze takovýto vnitřní proces vede k setkání s milosrdnou a obnovující Boží láskou. Doživotní trest papež definuje jako “skrytý trest smrti”. Doživotní trest viníka zbavuje svobody, ale také naděje, a to si žádný trestní systém nesmí dovolit, podotýká papež František.

 

Zaujala Vás tato zpráva? Sdílejte ji a šiřte dál...

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)