Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dneškem začal Svatý týden

Ze světa / MiH / ČTK / 29. března 2015 13:47
Dneškem začal Svatý týden

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Peter Schmelzle / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes na Květnou neděli zahájil liturgií předvelikonoční Svatý týden. Bohoslužbu pod širým nebem sledovaly desetitisíce věřících, kteří si také nechali požehnat olivové ratolesti. Velikonoce vyvrcholí slavnostní bohoslužbou příští neděli, kdy si křesťané na celém světě připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. 

Květná neděle je připomínkou příchodu Ježíše Krista do Jeruzaléma a je začátkem týdne, kdy křesťané slaví svůj nejvýznamnější svátek - Velikonoce. Papež bude mít během nadcházejících dní velmi podobný program jako v předchozích letech: na Zelený čtvrtek ho čeká večerní bohoslužba v římské věznici Ribbia, po níž dojde na obřad omývání nohou. Tradice odkazuje na Ježíšovo gesto pokory a služby vůči apoštolům krátce před ukřižováním. Papež František obřad provádí nikoli v kostele, ale mezi potřebnými. Před dvěma lety to bylo v nápravném zařízení pro mladistvé, loni v ústavu pro lidi s tělesným postižením. 

Na Velký pátek, kdy se připomíná Ježíšovo ukřižování, projde papež spolu s procesím křížovou cestu v Koloseu. V sobotu ho pak čeká vigilie ve Svatopetrském chrámu, která ukončí období půstu, a v neděli liturgie na Boží hod velikonoční, kdy pronese tradiční požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu).

 

Zaujala Vás tato zpráva? Sdílejte ji a šiřte dál...

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)