Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Vlk zítra oslaví 25 let své biskupské služby

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 30. března 2015 16:55
Kardinál Vlk zítra oslaví 25 let své biskupské služby

Kardinál Miloslav Vlk
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Emeritní arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk zítra oslaví dvacet pět let své biskupské služby. Slavnostní bohoslužba se bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha konat 11. dubna od 10.00 hodin.

O svých současných aktivitách hovoří kardinál Vlk v rozhovoru pro dubnové číslo Zpravodaje pražské arcidiecéze, kde říká: „Jako důchodce jsem osvobozen od pravidelné pastorační práce a od "diecézních starostí". Jsem zván do farností a do různých společenství v  celé republice, na  přednášky, na  exercicie. Často pobývám i v cizině, poněvadž z let 1993 až 2001, kdy jsem byl předsedou Rady evropských biskupských konferencí, mi zůstalo mnoho kontaktů. Zaměstnává mě také aktivita v rámci Hnutí fokoláre. Moji přátelé mě často vybízejí, abych psal paměti, ale to jde velmi pomalu. Jsem ale rád, že mám od rodičů pevný fyzický fundament a že tak mohu lidem ještě sloužit...“

Biskupské svěcení přijal kardinál Vlk 31. března 1990, českobudějovickým biskupem byl jmenován 14. února téhož roku. V následujícím roce se stal pražským arcibiskupem a nástupcem kardinála Františka Tomáška. Od roku 1991 do roku 2000 byl rovněž předsedou biskupské konference, v letech 1993 - 2001 byl předsedou Rady evropských biskupských konferencí a od roku 1994 do roku 2009 také členem Papežské rady pro sdělovací prostředky. V roce 1994 jej papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem.

V květnu roku 2007 dosáhl kardinál Vlk 75 let věku a v souladu s církevním právem nabídl do rukou papeže Benedikta XVI. svou rezignaci. Papež mu prodloužil výkon funkce a rezignaci přijal až po dvou letech 13. února 2010. Novým pražským arcibiskupem se stal kardinál Dominik Duka OP.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)