Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Chocni se včera sešli všichni vojenští kaplani, vyslali do služby nového kolegu

Domácí zpravodajství / juml / Vlastní zpráva / 16. dubna 2015 15:01
V Chocni se včera sešli všichni vojenští kaplani, vyslali do služby nového kolegu

Vojenský kaplan npor. Jiří Pešek
Autor: Christnet.cz

Choceň (Orlickoústecko) -

Za účasti předsedy ČBK Dominika Duka a předsedy ERC Daniela Fajfra byl včera oficiálně vyslán do duchovní služby v armádě P. Jiří Pešek, který naposledy působil v Chocni. Ekumenické bohoslužby se zúčastnili i představitelé města Chocně v čele se starostou Ladislavem Valtrem či představitelé armády v čele s Peškovým budoucím nadřízeným pplk. Martinem Špičákem. Událost byla mimořádná nejen díky zcela naplněnému kostelu sv. Františka Serafinského, ale i tím, že se na ní sešlo všech 31 kaplanů Armády České republiky.

P. ThLic. Jiří Pešek v Chocni působil 4 roky a za tuto dobu se pod jeho vedením podařila  generální oprava fary a rozsáhlé farní zahrady.  Výrazně povzbudil život farnosti, včetně působení  mezi mládeží či pořádáním teologických, filosofických a populárních přednášek a diskusí pro širokou veřejnost.

Jak uvedl P. Jíří Pešek pro Christnet.cz, byl sice pokřtěn jako katolík, ale ve víře vychovávaný nebyl. Po listopadovém převratu v době svého dospívání hledal smyslu života a pevné hodnoty, následně se dostal do církve a uvěřil a procitl ke křesťanskému životu. Vystudoval teologii a 13 let působil jako kněz. „V této fázi svého života jsem pocítil potřebu změny a postavit se novým výzvám,“ říká Jiří Pešek.  Proto se rozhodl pro službu v armádě, mezi lidmi hledajícím, s různými názory a různých vyznání. Bylo to jeho svobodné rozhodnutí, ke kterému pak následně potřeboval získat souhlas svého biskupa Jana Vokála.

Velitel 42. mechanizovaného praporu v Táboře pplk. Martin Špičák čeká od npor. P. Peška určitou nadstavbu pro svou práci. Kam on jako velitel už dosáhnout nemůže, právě tam může působit vojenský kaplan. Následně mu pak může dát i jistou zpětnou vazbu. „Jde o to, aby to pak celkově bylo ve prospěch lidí, ať už v dobrém či ve zlém. S vojáky řešíme řadu problémů, a ty je vždy třeba posoudit ze všech stran,“ řiká pplk. Špičák, a dodává: „Potřebuji kaplana,  aby to vzal z lidské stránky, já  to pak vezmu z vojenské stránky, a pak ještě ve spolupráci s psychologem hledáme nejlepší řešení.“ Protože prapor má přizvisko Svatováclavský, očekává od npor. Peška i práci na vybudování Svatováclavské síně a kaple u svého útvaru.

V Armádě ČR nyní působí 31 kaplanů z řad katolické církve i protestantských denominací. Hlavním vojenským kaplanem je pplk. Jan Kozler z Československé církve husitské.  Jeho mandát letos skončí a předpokládá se, že jeho nástupcem bude kaplan z katolické církve, v zájmu ekumenické vyváženosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)