Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na místě plánované kaple sv. Jana Pavla II. v Loučce se konala první bohoslužba

Domácí zpravodajství / MiH / Ado.cz / 28. dubna 2015 7:03
Na místě plánované kaple sv. Jana Pavla II. v Loučce se konala první bohoslužba

Loučka u Vizovic
Autor: Wikipedia.org / Palickap / Creative Commons

Loučka (Zlínsko) - Ve dnech 25. a 26. dubna se v Loučce u Vizovic poprvé po roce 1945 konaly Slavnosti osvobození, a to u příležitosti záchrany a osvobození obce. Součástí programu byla děkovná bohoslužba, vernisáž dokumentů a fotografií z obce z období protektorátu, projekce dokumentů. A poprvé v České republice se četla jména kněží, kteří byli vězněni nebo zahynuli v koncentračních táborech v době 2. světové války.

Jako poděkování Pánu Bohu za záchranu Loučky při trestní výpravě německých jednotek z Vizovic dne 22. dubna 1945 a následně 2. května 1945 v obci vznikla iniciativa pro zbudování kaple sv. Jana Pavla II. Návrh kaple vytvořil Josef Pleskot, držitel ocenění Architekt roku 2014 v České republice. V sobotu 25. dubna poprvé sloužil děkovnou bohoslužbu P. Jan Böhm, vojenský kaplan Armády ČR společně s P. Janem Múčkou, farářem v Újezdě a valašskoklobuckým děkanem. Liturgie byla slavena v prostoru, kde má budoucí kaple stát.

Program Slavností osvobození pokračoval i následující den – v neděli 26. 4. 2015 se uskutečnila premiéra krátkého filmového dokumentu s názvem „2. světová válka v Loučce pohledem pamětníka Josefa Petrů“, který je zaměřen především faktograficky a díky němuž bylo natočeno i hrané dokudrama „Loučka1945 – Místo, kde se lidé znovu narodili“. Po představení dokumentu následovala bohatá diskuse. Na závěr přišel slavnostní setkání pozdravit i olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Myšlenka na stavbu kaple, jakožto vyjádření vděčnosti, se pojí k události, kdy v neděli 22. dubna 1945 obklíčilo Loučku více než 100 německých vojáků, kteří přijeli z posádky z Vizovic v tzv. trestní výpravě za přepadávání německých a maďarských vojáků na cestě mezi Loučkou a Vizovicemi. Tehdejšímu starostovi Josefu Hlavičkovi, představiteli školy Antonínu Kučerovi a majiteli místní pálenice Františku Andrýsovi se podařilo vyjednat vypálení sedmi hospodářských budov, konfiskace majetku, především pak lúčské slivovice, vše bez ztrát na životech místních obyvatel.

Při druhé trestní výpravě komanda z Vizovic dne 2. května byly jednotky Němců zastaveny na kopci mezi Vizovicemi a Loučkou vojáky Rumunské armády a 2. ukrajinského frontu, kteří dne 3. května ve 14.30 Loučku osvobodili.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)