Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Lobkowicz požehnal nové sociální byty vybudované na faře v České Vsi

Domácí zpravodajství / MiH / Doo.cz / 4. května 2015 17:26
Biskup Lobkowicz požehnal nové sociální byty vybudované na faře v České Vsi

Česká Ves na Jesenicku
Autor: Wikipedia.org / Stok / Creative Commons

Česká Ves (Jesenicko) - Šest nových sociálních bytů je od soboty 2. května k dispozici na faře v České Vsi na Jesenicku. Bývalou farní budovu se podařilo upravit na byty pro sociálně slabší obyvatelstvo regionu z prostředků dotace Ministerstva pro místní rozvoj a daru Biskupství ostravsko-opavského. Celkové náklady dosáhly částky 5,7 milionů korun. Nové sociální byty požehnal biskup František Václav Lobkowicz.

S nápadem přebudovat farní budovu na nájemní bydlení dostupné nízkopříjmovým skupinám, přišel před dvěma lety místní duchovní správce P. Pavel Schwarz. Farnost se rozhodla ucházet o dotační titul Ministerstva pro místní rozvoj, které nabízelo částku okolo půl milionu korun na zřízení jedné bytové jednotky. Podmínkou pro získání dotace byl nutný souhlas obce, příslušného odboru sociálních věcí a udržitelnost projektu na příštích 20 let. Farníci s nápadem kněze souhlasili a pustili se do projektu a přestavění fary na byty.  

Projektant do bývalé farní budovy navrhl vestavět šest samostatných bytů: tři bezbariérové a tři bariérové. Projekt také počítal s renovací stávajícího zázemí farní klubovny a ordinace dětského lékaře sídlícího v přízemí budovy. Farnost se svým záměrem uspěla a byla jí schválena dotace ve výši 3 450 000 korun. Ostravsko-opavské biskupství na projekt farníkům přispělo částkou ve výši 850 tisíc korun, přičemž rozpočet projektu je 5, 7 milionu korun. Chybějící částku ve výši přesahující 1,4 milionu korun si farnost zajistila úvěrem se splatností 15 let.

Nájemce do farních bytů bude vybírat farní rada společně s místním duchovním správcem. Vzhledem k dotačnímu titulu, z něhož projekt čerpal prostředky, nesmí cena nájmu za 1 m2 překročit sazbu nastavenou Ministerstvem pro místní rozvoj. I proto bude celková výše nájmu přijatelná pro nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Podle původních představ farnosti Česká Ves by nové byty měly sloužit sociálně znevýhodněným lidem. Nájemci se tak mohou stát matky s dětmi, mladé rodiny, senioři nebo klienti azylových domů, kteří jsou již schopni znovu samostatně bydlet.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)