Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci oslavili 70. výročí ordinace žen pro duchovenskou službu

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 24. října 2023 0:44
Evangelíci oslavili 70. výročí ordinace žen pro duchovenskou službu

Ilustrační foto
Autor: www.facebook.com/cceostrava

Poděbrady, Praha - Českobratrská církev evangelická (ČCE) si v sobotu 21. října při slavnostních bohoslužbách v kostele v Poděbradech a při následném celodenním programu připomněla první ordinaci žen. Evangelíci při uvádění do duchovenského úřadu nemluví o svěcení, ale o ordinaci. Jak napsal církevní historik Martin Vanáč z Evangelické teologické fakulty UK, o ordinaci žen rozhodl XI. synod ČCE dne 30. října 1953. K první ordinaci čtyř žen došlo pak právě v Poděbradech 13. prosince 1953. Žádná z nich dnes již nežije. Jak zaznělo při slavnostní bohoslužbě, od té doby bylo v ČCE ordinováno více jak dvě stěn žen farářek,diakonek a výpomocných kazatelek. Celou bohoslužbu vedly také ženy Eva Jelinek z Ostravy, která se ujala předsednické role a vysluhování eucharistie – večeře Páně. Při bohoslužbě uvedla, že i ona je dcerou polské farářky, kde také slaví výročí první ordinace, letos dvacáté. Následně vyzdvihla příklady řady biblických postav žen. Kázaní připravila Ester Čašková, která je dnes již v důchodu.

Konference na fakultě

Na oslavu v Poděbradech navázala v pondělí 23. října i konference na pražské evangelické teologické fakultě (ETF). Vystoupila zde vedoucí katedry praktické teologie Tabita Landová s přednáškou Žena v „mužském“ povolání, biblistka Mireia Ryšková, která vyučovala i na KTF s příspěvkem Svěcení žen na kněze jako krok do budoucnosti, dále  Martin Vaňáč zasadil ordinaci žen do širšího ekumenického kontextu a Noemi Kosourová, první ze dvou vysvěcených žen ve Starokatolické církvi v ČR, představila cestu své církve ke kněžskému svěcení žen, historik Peter Morée pak mluvil o první ordinaci ženy v českých zemích a právník Adam Csukás představil právní postavení žen v Českobratrské církvi evangelické – od hlasovacího práva k ordinaci. Farářka, působící na malém pražském sboru, Alžběta Hanychová pak přiblížila praktické otázky spojené se službou žen v terénu / ve službě.

Cesta k ordinaci a svěcení žen v dalších církvích v ČR

Obsáhle se ordinaci žen ve veřejně dostupné publikaci Bez slávy i bez diskuse, aneb ordinace žen v českých církvích věnuje také sociolog Zdeněk Nešpor. Mimo jiné připomíná, že k ordinaci žen v evangelické církvi vedla dlouhá cesta. Diskutovalo se o tom v církvi několik desítek let, zejména po vzniku Československa. I přesto, že Českobratrskou církvi evangelickou lze považovat za nejdemokratičtější v tehdejší době, tak se jednání o této otázce protáhlo na více než dvě dekády. Reálná diskuse k tématu byla jen omezená a z větší míry neformální, pokud vůbec probíhala. "Ženy duchovní se postupně staly pevnou součástí kazatelstva církve, ovšem s tolika protivenstvími a omezeními, že jim dlouho nebylo co závidět. O tom, že by jejich prostřednictvím mohla promlouvat specifická ženská spiritualita si dlouho musely nanejvýš nechat jen zdát," napsal Nešpor.

Jak dále uvádí, vznik Československa a státní podpora sjednocené Českobratrské církve evangelické umožnily zřízení samostatné Husovy československé evangelické fakulty bohoslovecké (1919). První žena na této fakultě studovala teologii od roku 1922. Synody evangelické církve ale ordinace žen dlouho odmítaly.

Na Husově fakultě kromě evangelíků studovali také duchovní Církve československé (husitské) (CČSH). V této církvi byla v roce 1947 vysvěcena vůbec první žena do duchovenské služby. Církev, vzniklá z modernistického a přestupového hnutí v katolické církvi, preferuje před ordinací termín kněžské svěcení a tak, jako katolíci jej považuje za jednu ze sedmi svátostí. Dnes má CČSH vůbec největší podíl žen v kněžské službě v České republice, a to již lehce nadpoloviční většinu. Zde se také na počátku 21. století Jana Šilerová stala rovněž biskupkou (úřad zastávala v letech 2009–13), jako vůbec první žena ve východní Evropě.

Bohoslovci obou církví se na společné fakultě vzájemně ovlivňovali, a to i v otázce duchovenské služby žen. Docházelo k tomu po celé meziválečném období (resp. až do roku 1950, kdy podle Nešpora došlo k poměrně násilnému rozdělení fakulty ze strany komunistického režimu na Komenského evangelickou fakultu, kde dále studovali převážně bohoslovci z ČCE a Husovu teologickou fakultu určenou převážně pro duchovní Církve československé (husitské)).

Velmi čerstvé je pak první kněžské svěcení žen ve Starokatolické církvi v České republice, ke kterému došlo letos v létě, kdy byly vysvěceny dvě ženy. Ženy jáhenky světí církev již delší dobu. O možnosti svěcení žen, zejména pro jáhenskou službu, se aktuálně diskutuje i na synodě o synodalitě na probíhajícím jednání v Římě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)