Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci pořádají ekumenicky otevřené setkání zájemců o liturgickou a duchovní obnovu

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 12. října 2023 21:52
Evangelíci pořádají ekumenicky otevřené setkání zájemců o liturgickou a duchovní obnovu

Evangelický kostel v Poličce
Autor: www.facebook.com/Sbor.CCE.Policka/

Polička (Vysočina) - Na faře a v kostele Českobratrské církve evangelické v Poličce na Vysočině se uskuteční liturgický seminář evangelické liturgické iniciativy Coena. Setkání se koná od čtvrtečního večera 19. do soboty 21. října. 

Seminář bude věnován otázkám spojených s liturgickou reformou v širším kontextu přesahující evangelickou církev, a proto jsou podle pořadatelů zváni i křesťané ze široké ekumény. Během seminářů zazní příspěvky o novém evangelickém zpěvníku, roli služebného kněžství v současné evangelické liturgii, teologii a praxi požehnání v prostoru sociálních sítí nebo o protestantském klášteře ze švýcarského Grandchamp a možnostech denní modlitby pro ekumenická setkání. Komunita v Grandchamp se k modlitbám schází v jednoduchém kostele zvaném Archa, který vznikl přestavbou staré stodoly.

Ředitel Husitského muzea v Táboře a starokatolický jáhen Jakub Smrčka se ve své přednášce bude věnovat možnostem a mezím prezentace husitství a české reformace v současném veřejném prostoru. Místní farář Jiří Tengler bude prezentovat ukázky zahraničních církevních písní v českém překladu. Sám je autorem některých z nich. Prostor bude i na prezentaci práce s mládeží.

Důležitou součástí setkání bude i zpěv žalmů v rámci pravidelné denní modlitby hodin a praktický nácvik formy zpěvu. V sobotu dopoledne se aktuálním tématům současné novozákonní teologie bude věnovat Jiří Lukeš z katedry biblistiky Husitské teologické fakulty v Praze. Pořadatelé o akci informují na svých webových stránkách. Zde je k dispozici i podrobný program a informace o možnosti ubytování v blízkém hotelu Pivovar Polička, který je v těsném sousedství evangelického kostela. Na setkání není nutné se přihlašovat, ubytování si pak podle organizátorů zajišťuje každý sám.

Liturgická iniciativa Coena pořádá semináře zpravidla jednou ročně. V loňském roce oslavila dvacáté výročí založení. Letošní setkání má být podle pořadatelů skromnější, a bude prostor i pro neformální setkání u vína a dobrého jídla nebo prohlídku centra Poličky.

Podle webu studijní platformy, kde je k dispozici i řada pracovních materiálů - například i pro přípravu bohoslužeb,  evangelická liturgická iniciativa usiluje o prohloubení duchovního, liturgického a svátostného života v Českobratrské církvi evangelické. Společenství je otevřené i pro členy dalších křesťanských církví. Coena se hlásí k úsilí o liturgickou obnovu, která probíhá v evangelických církvích i celém ekumenickém hnutí. Předmětem činnosti je zejména pořádání seminářů a společná denní modlitba pro členy spolku a další zájemce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)