Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Starokatolická církev v Česku poprvé vysvětila na kněze ženy

Domácí zpravodajství / / ČTK, red. / 12. srpna 2023 21:45
Starokatolická církev v Česku poprvé vysvětila na kněze ženy

Nové presbyterky starokatolické církve spolu s biskupem Stránským
Autor: https://www.facebook.com/starokatolici.cr

Praha - Starokatolická církev v Česku poprvé vysvětila dvě ženy na kněze (presbyterky). Svěcení se konalo v sobotu 12. srpna  v kostele sv. Vavřince na Petříně v Praze. Církev to oznámila v tiskové zprávě. Obě kandidátky - Darina Bártová z farnosti v Praze a Noemi Kosourová z farnosti Havlíčkův Brod - kde působily dosud jako jáhenky. Starokatolická církev schválila svěcení žen na jáhna, kněze i biskupa, loni v říjnu.

Obě vysvěcené mají podle církve příslušné teologické vzdělání a také složily předepsané zkoušky před synodní teologickou komisí. "V dějinách církve je kněžství žen něčím možná nezvyklým, ale naše církev nenachází dostatečně pádné důvody k tomu, aby polovině pokřtěných tuto možnost uskutečnění svého povolání odmítala," sdělil biskup Starokatolické církve Pavel Benedikt Stránský.

Šestačtyřicetiletá Kosourová má kromě teologie také vzdělání v oboru sociální péče a jako zdravotní sestra. V minulosti pracovala v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze jako sestra na chirurgickém oddělení a v současnosti působí na úřadu práce, kde zajišťuje pomoc sociálně nejslabším. Od roku 2000 patří do farnosti v Havlíčkově Brodě.

Osmapadesátiletá Bártová vystudovala Vysokou školu chemicko-technologickou (VŠCHT) a má také doktorát z technické kybernetiky a magisterský titul z teologie. Za svoji práci Skutky Pavla a Thekly získala Bolzánovu cenu, kterou za vynikající práce uděluje Karlova univerzita v Praze. Od roku 1988 pracuje na VŠCHT, kde se věnuje matematickému modelování a výuce dalších předmětů, včetně teologie. Od roku 2008 patří k farnosti Máří Magdalény v Praze.

K teologické diskusi o kněžství žen vydala Starokatolická církev sborník textů ze starokatolického a anglikánského prostředí s názvem "Vysvěcená. Kněžství žen v reflexi starokatolické teologie". Byl představen právě na sobotní bohoslužbě v Praze. "Kněžství žen je v dějinách církve něčím novým. Starokatolická a anglikánská teologie se touto otázkou zabývala několik posledních desetiletí a dospěla k tomu, že není žádný zásadní důvod, biblický ani teologický, proč by církev neměla mít možnost udělit kněžské nebo biskupské svěcení ženě," uvedl editor sborníku Petr Jan Vinš. 

Ženy farářky pak jsou běžné v řadě evangelických církvích. Například čeští evangelíci zvou na říjnovou slavnost, kde si připomenou již sedmdesáté výročí, kdy byla v církvi ordinovaná první žena. 

Starokatolická církev na území Česka oficiálně existuje od roku 1877. Do pastorační péče starokatolické církve patří také všichni anglikánští věřící na českém území. Podle údajů Českého statistického úřadu z loňského roku se ke Starokatolické církvi v ČR při sčítání lidu přihlásilo 672 lidí. Nejpočetnější je v Česku podle sčítání Církev římskokatolická, ke které se přihlásilo 741.000 lidí. Dalších 236.000 lidí ale při sčítání uvedlo pouze, že se hlásí ke katolické víře bez bližšího určení církve.

Fotografie z dnešního svěcení na serveru Člověk a víra

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
24%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 112)