Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež dnes zveřejnil novou encykliku k ochraně životního prostředí. Dle biskupa Malého je přelomová

Ze světa / MiH / ČTK/Radiovaticana.cz / 18. června 2015 18:00
Papež dnes zveřejnil novou encykliku k ochraně životního prostředí. Dle biskupa Malého je přelomová

Druhá encyklika papeže Františka nese název „Laudato si´“ a pojednává o ochraně životního prostředí. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Stasisław / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes zveřejnil svou druhou encykliku. Ta nese název „Laudato si´“, tedy v překladu „Tobě buď chvála“, což jsou první slova známého Chvalozpěvu stvoření svatého Františka z Assisi. Její podtitulek upřesňuje, že pojednává o péči o společný dům. Encyklika pojednává o ochraně životního prostředí a papež se s ní obrací na všechny lidi, nikoli jen na věřící. Hlavní příčinou oteplování, jež ničí planetu, je podle hlavy katolické církve lidská činnost. Podle zahraničních agentur papež v textu poukazuje na to, že za neúspěch vrcholných jednání o ekologii může podřízenost politiky financím.

"Mnohé vědecké studie upozorňují, že větší část globálního oteplování v posledních desítkách let je důsledkem velké koncentrace plynů se skleníkovým efektem (oxid uhličitý, metan a další), které se vypouštějí hlavně v důsledku lidské činnosti," stojí podle AFP v encyklice.

Papež nově varuje, že toto století může být svědkem vážných klimatických změn a ničení ekosystémů, pokud se nic neudělá. "Lidstvo si musí uvědomit, že je nezbytné pozměnit životní styl, výrobu a spotřebu. A to s cílem bojovat proti oteplování, tedy alespoň proti lidským příčinám, které ho vyvolávají či zvyšují." Je třeba ihned jednat, zdůraznil František na adresu mezinárodního společenství. Vyzývá podle AP k odvážné kulturní revoluci s cílem napravit to, co nazývá "strukturálně zvrhlý" ekonomický systém. Systém podle něj umožňuje bohatým vykořisťovat chudé a dělá ze Země "ohromnou hromadu špíny". Papež vyzval všechny obyvatele planety k odpovědnosti.

Papež vyzývá země světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší. Tím se podle komentáře stanice France25 trefuje hlavně do Spojených států a Číny, jejichž výroby nejvíce znečišťují životní prostředí a které se zdráhají to zásadně změnit. Odpovědnost za zlepšení stavu leží podle Františka na ekonomických velmocích. "Nadešel čas přistoupit na určité omezení (ekonomického) růstu v některých částech světa a poskytnutí zdrojů pro zdravý růst v jiných částech světa," věří papež.

Zatím však je podle něj úsilí v zájmu zlepšení životního prostředí často neúspěšné kvůli odporu mocných a nezájmu lidí. "Ekonomický zájem dokáže velmi snadno převážit nad obecným blahem a zmanipulovat informace ve svůj prospěch," cituje AFP z encykliky. Encykliku ihned uvítaly organizace na ochranu životního prostředí. Text například podle vědce Veerabhadrana Ramanathana z amerického oceánografického ústavu povede lidi nejspíš k větší odpovědnosti.

Biskup Malý: Papežova encyklika o ekologii je přelomový dokument

Papežova encyklika, v níž se zabývá ochranou životního prostředí, je podle biskupa Václava Malého přelomovým dokumentem. Hlava katolické církve se v takové šíři ekologií zatím nezabývala. Malý to dnes řekl na setkání s novináři. Papež František se podle něj obrací na všechny obyvatele planety, nikoli jen na křesťany a nehledě na politickou orientaci. Zdůrazňuje zodpovědnost všech vůči přírodě. Poukazuje také podle Malého na to, že se úzká skupina planety obohacuje na úkor druhých.

Klíčová otázka encykliky zní: Jaký druh světa chceme zanechat těm, kteří přijdou po nás, dětem, které právě vyrůstají? Hlavní příčinou oteplování, jež ničí planetu, je podle hlavy katolické církve lidská činnost. S otázkami životního prostředí souvisí i mezilidské vztahy a solidarita, předpokladem dobrého vztahu vůči přírodě je ekologie člověka, uvedl Malý.

O budoucnosti planety nemůže podle papeže rozhodovat jenom úzká skupina lidí, nelze to bez vzájemné diskuse, uvedl Malý. "Existuje mnoho lidí naší planety, kteří jsou vyloučeni ze zisků, které vyplývají ze zpracování přírodních zdrojů, a že je třeba aplikovat sociální učení církve, které zdůrazňuje všeobecné dobro a zároveň solidaritu," uvedl na vysvětlení k encyklice. Ta podle biskupa také říká, že ekologie není volnočasová aktivita, ale šetrnost a dobrý vztah vůči stvoření jsou podstatnou součástí víry.

Encyklika je nejautoritativnější dokument, jaký může papež vydat. Vždy se zabývá otázkami, které církev v dané chvíli považuje za nejdůležitější. František převzal své jméno po svatém Františku z Assisi, jenž je patronem ekologie. Od svého nástupu do funkce v březnu 2013 zmínil vztah člověka a přírody již v několika svých vystoupeních. Například loni v lednu uvedl před diplomaty ve Vatikánu: "Bůh vždycky odpustí, my odpouštíme někdy, ale když je s přírodou špatně zacházeno, ta neodpouští nikdy."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)