Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ukrajinská policie prohledala klášter odštěpenecké pravoslavné církve, vedený Čechem

Ze světa / juml / ČTK / 23. června 2015 14:50
Ukrajinská policie prohledala klášter odštěpenecké pravoslavné  církve, vedený Čechem

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Kyjev - Komando ukrajinské tajné policie SBU v pondělí provedlo razii v ženském a mužském klášteře na západě země, který patří takzvané Ukrajinské pravověrné řeckokatolické církvi (UPŘKC) založené českým duchovním Antonínem Dohnalem, bývalým knězem exkomunikovaným z římskokatolické církve. Podle západoukrajinské agentury Halnet bylo zadrženo nejméně pět osob včetně tří českých občanů, kteří byli vyhoštěni z Ukrajiny.

Razie v klášteře se zúčastnilo několik desítek ozbrojenců, kteří si podle tvrzení řádových sester počínali brutálně. Klášter se nachází v obci Bruchnovyči u Lvova a obývají ho mniši a řeholnice z České republiky, Slovenska a Ukrajiny. Čtyři ze zadržených jsou údajně biskupové UPŘKC.

Zakladatel na Ukrajině neuznávané církve, devětašedesátiletý Eliáš Antonín Dohnal, byl vysvěcen na římskokatolického kněze počátkem 70. let a působil mimo jiné ve Slušovicích na Zlínsku. V roce 2008 byl bez vědomí římskokatolických autorit vysvěcen na biskupa a na základě tohoto přestupku exkomunikován. "Patriarchou" samozvaného Byzantského katolického patriarchátu založeného ve Lvově je od dubna 2011.

"Dvě stě maskovaných mužů s pistolemi a samopaly vtrhlo do kláštera. Brutálně pochytali sestry a násilně je vynášeli za ruce a nohy. Žádnými oficiálními dokumenty se útočníci neprokázali," uvedla jedna z řádových sester v anonymním svědectví zaslaném dnes ČTK. Nepřímo z podílu na razii obvinila konkurenční ukrajinskou řeckokatolickou církev. Obdobná akce, do níž se údajně zapojila ukrajinská migrační služba, se uskutečnila i v mužské části kláštera.

Na Ukrajině je Dohnalovo církevní společenství označováno za "sektu dohnalitů". Skupina brojí proti demokratickým pořádkům, globalizaci a homosexualitě a podle kritiků na Ukrajině šíří ruskou propagandu.

Podle informací ukrajinských katolických médií Dohnalova komunita v roce 2011 exkomunikovala z římskokatolické církve všechny světové biskupy, tehdejšího papeže Benedikta XVI. a posmrtně i jeho předchůdce na papežském stolci Jana Pavla II.

V roce 2011 byl Dohnal krátce vězněn za účast v potyčce soupeřících řeckokatolických komunit, při níž při rvačce zranil ženu. O rok později lvovský městský soud rozhodl o jeho vyhoštění z Ukrajiny. Duchovní, který má český pas, se ale rozhodnutí odmítl podřídit. Kde se nyní nachází, není známo.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)