Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Indii zemřela Nirmala Džóšíová, nástupkyně Matky Terezy

Ze světa / juml / ČTK / 23. června 2015 14:57

Kalkata - Ve věku 81 let dnes v Indii zemřela řádová sestra Nirmala Džóšíová, která byla nástupkyní Matky Terezy v čele řádu Misionářek milosrdenství. Nositelka Nobelovy ceny za mír Matka Tereza tento řád založila v roce 1950 ve východoindické Kalkatě a jeho posláním se stala pomoc těm nejpotřebnějším. Její následovnice sestra Nirmala byla oceňována za to, že působnost řádu rozšířila do mnoha dalších zemí světa. Úmrtí Nirmaly Džóšíové oznámilo dnes podle agentury AFP kalkatské arcibiskupství.

Sestra Nirmala převzala řád Misionářek milosrdenství půl roku před smrtí Matky Terezy v roce 1997. Jako nejvyšší představitelka řádu působila 12 let a stejně jako Matka Tereza pomáhala i ona chudým a nemocným v kalkatských slumech. Za jejího působení se řád rozšířil do 134 zemí světa a otevřel svá centra i v zemích jako Afghánistán, Izrael či Thajsko, napsala agentura Reuters. V roce 2009 z čela řádu Nirmala Džóšíová odstoupila ze zdravotních důvodů.

"Sestra Nirmala nesla po smrti Matky Terezy dál odkaz soucitu, laskavosti a služby těm nejchudším z chudých," uvedl kalkatský arcibiskup Thomas D'Souza. "I poté, co přestala vést řád Misionářek milosrdenství, sloužila lidem se stejným zápalem," prohlásil.

Podle arcibiskupa Džóšíová trpěla problémy se srdcem a její zdravotní stav se v poslední době zhoršoval, takže setrvávala v domově řádu. "Srdeční potíže ji trápily delší dobu, ale ona nikdy neztrácela úsměv a byla vždy veselá... Odešla v míru, obklopena sestrami, které se za ni modlily," řekl arcibiskup D'Souza.

Zásluhy sestry Nirmaly, která byla původně hinduistického vyznání, ale později konvertovala k římskokatolické církvi, ocenil i indický premiér Naréndra Módí. "Život sestry Nirmaly byl zasvěcen službě a péči o chudé a nerovnoprávné... Ať její duše odpočívá v pokoji," napsal Módí na Twitteru.

Pohřeb Nirmaly Džóšíové se bude konat ve středu v Kalkatě a očekávají se na něm stovky lidí, uvedla agentura AFP.

Matka Tereza, původním jménem Agnes Gonxha Bojaxhiuová, se narodila v nynějším hlavním městě Makedonie Skopje v roce 1910 v rodině albánského obchodníka. O 18 let později vstoupila do irského řádu loretánských sester v Dublinu a následně odjela do Indie. Tam nejdříve vyučovala na střední škole a poté založila řád Misionářek milosrdenství. Blahořečena byla Matka Tereza velmi rychle, již v roce 2003, pouhých šest let po své smrti.

K jejímu řádu se nyní po celém světě hlásí na 4500 řádových sester, kterým pomáhá více než milion spolupracovníků. Pomáhají sirotkům, starým lidem a nemocným trpícím leprou a AIDS.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)