Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud začal řešit spor církve a NG o vzácný obraz Madony z Veveří

Kultura / vlu / ČTK / 1. července 2015 10:27
Soud začal řešit spor církve a NG o vzácný obraz Madony z Veveří

Madona z Veveří, gotický deskový obraz datovaný před rokem 1350
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Soud dnes začal řešit spor o obraz Madony z Veveří, který chce prostřednictvím žaloby získat římskokatolická církev. Vzácná středověká památka je ve sbírkách Národní galerie v Praze (NG), která ji nechce církvi vydat. Zástupci obou stran ČTK před zahájením soudu řekli, že dnes rozsudek neočekávají. NG bude chtít doplnit některé důkazy.

Obě strany sporu se na vydání obrazu nedohodly. Obraz si nárokuje Římskokatolická farnost Veverská Bítýška, která podala žalobu, jíž se dnes začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 1.

NG obraz nevydala, protože se podle jejího názoru nepodařilo bez pochyb prokázat vlastnictví díla. Podle zástupce galerie Ondřeje Koliska mohla církev už ve 20. nebo 30. letech minulého století podat žalobu, která by se týkala určení vlastnictví. "To jim nebrání ani nyní," uvedl u soudu Kolisko.

Soud by se podle něj měl zabývat tím, jestli obraz případně spadá pod zákon o restitucích, který napravuje křivdy způsobené komunistickým režimem v letech 1948 až 1989. NG se domnívá, že pod tento zákon obraz nespadá, jelikož byl ve vlastnictví státu již před tímto obdobím.

Podle zástupce církve naopak neexistuje od poloviny 18. století do roku 1948 dokument, podle kterého by církev o umělecké dílo přišla. Z listin z 30. let minulého století naopak údajně vyplývá, že je vlastníkem obrazu právě římskokatolická farnost. Madona z Veveří je datována před rokem 1350 a je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Do roku 1938 zdobila kostelík na hradě Veveří, který plnil ve středověku funkci farního chrámu pro osadu u zeměpanského hradu a širší okolí, v současnosti je pro veřejnost uzavřený.

Obraz se na konci 30. let minulého století v souvislosti s různými politickými událostmi ocitl v držení ředitelství státních lesů a statků v Rosicích, ministerstva zemědělství a lesního hospodářství. V roce 1958 jej získala Národní galerie v Praze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)