Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Domažlicích se konala Vavřinecká pouť a Chodské slavnosti

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 17. srpna 2015 7:09
V Domažlicích se konala Vavřinecká pouť a Chodské slavnosti

Náměstí v Domažlicích
Autor: Wikipedia.org / Ondřej Koníček / Wikimedia Commons

Domažlice - Desítky tisíc lidí, které zlákala lidová hudba či vyhlášené, bohatě zdobené chodské koláče, prošly o víkendu Domažlicemi. Včera skončil 61. ročník Chodských slavností, nejstaršího a největšího západočeského národopisného svátku a jedné z nejstarších národopisných akcí v ČR. Kromě slavností, které nabízejí desítky hodin hudby na několika scénách a velký jarmark na náměstí, slavily Domažlice také církevní Vavřineckou pouť. V sobotu i v neděli se na Veselé hoře, takzvaném Vavřinečku, nad městem konaly bohoslužby pod širým nebem.

Na sobotní mariánskou a dnešní vavřineckou mši vystoupaly na vršek s malým kostelíkem po oba dny stovky lidí. Domažlice jsou centrem Chodska, jedné z posledních národopisných oblastí v ČR, kde lidé stále ještě nosí lidové kroje. Na Vavřinečku se tak sešly seniorky v pestrobarevných sukních a hustě vyšívaných černých šátcích i malá děvčátka v naškrobených velkých rukávcích a s bohatě zdobenými květinovými věnečky. Nechyběli ani muži v dlouhých světlých kabátech a s čakany v rukou.

Desetitisíce lidí zaplnily po oba víkendové dny náměstí i ulice v centru. Sobotní večerní a dnešní program sice poznamenal déšť, i tak ale desítky pořadů, v nichž vystoupilo přes 500 účinkujících, viděly tisíce lidí. Návštěvnost slavností se každoročně pohybuje kolem 80.000 lidí, řekl ČTK ředitel městského kulturního střediska Kamil Jindřich.

Letošní slavnosti zahájilo v pátek odhalení obřího žulového kalichu - pomníku husitské bitvy u Domažlic. V programu, který na několika scénách nabízel dechovou i historickou hudbu a tanec či folklor, byly letos pořady připomínající například 60 let slavné Konrádyho dudácké muziky. Muzika vznikla v roce 1955, kdy se konaly i první Chodské slavnosti, řekl Jindřich. 

Vavřinecká pouť se v Domažlicích stala v roce 1939 velkou manifestací českého lidu proti okupaci. Tehdy se jí zúčastnilo na 120.000 poutníků z celých Čech. Chodské slavnosti pak byly určitou zástěrkou v 50. a 60. letech, aby se církevní stránka odsunula co nejvíc do pozadí. Až od roku 1989 jsou Slavnosti a Vavřinecká pouť spojené, uvedl Jindřich.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)