Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel kardinál Paskai, někdejší hlava maďarské katolické církve

Ze světa / juml / ČTK / 17. srpna 2015 21:40
Zemřel kardinál Paskai, někdejší hlava maďarské katolické církve

László kardinál Paskai
Autor: Wikipedia.org / Gábor Bejó / Wikimedia Commons

Budapešt - Ve věku 88 let dnes zemřel maďarský kardinál László Paskai, který stál v čele tamní katolické církve v době pádu železné opony. Dlouholetý arcibiskup se zasloužil mimo jiné o první návštěvu tehdejšího papeže Jana Pavla II. v zemi, napsala agentura MTI.

Paskai, jehož židovští rodiče zemřeli během holokaustu, byl jmenován ostřihomským arcibiskupem a primasem maďarské katolické církve v roce 1987, nedlouho před pádem komunistického režimu. "Paskai vedl katolickou církev v obtížných časech a byl zapáleným a moudrým vůdcem a dobrým diplomatem," uvedli podle MTI v dnešním prohlášení maďarští křesťanští demokraté, kteří označili kardinálovo úmrtí za velkou ztrátu.

Paskaiovo působení během totality mělo podle historiků i temnou stránku, když byl na základě archivních dokumentů obviněn ze spolupráce s tehdejší tajnou policií. Sám kardinál se ke spolupráci přiznal, prohlásil však, že nikdy nikoho nepoškodil.

Vedle prvního uvítání Jana Pavla II. v Maďarsku v roce 1991 se mezi jeho hlavní zásluhy počítá například založení maďarské františkánské misie za západní Ukrajině, která od téhož roku funguje do dneška.

Arcibiskupskou funkci zastával do roku 2002, kdy kvůli věku rezignoval.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)