Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kalifornie uzákonila asistovanou sebevraždu

Ze světa / juml / radiovaticana.cz / 9. října 2015 6:55
Kalifornie uzákonila asistovanou sebevraždu

Přístroj užívaný k provádění eutanazie
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Sacramento (USA) - „Hluboce pomýlený čin a tragédie pro lidský život“, těmito slovy hodnotí Biskupská konference Spojených států amerických uzákonění asistované sebevraždy v Kalifornii. Zákon, který před dvěma dny podepsal guvernér Jerry Brown, vstoupí v platnost v příštích měsících. Umožňuje dospělým, mentálně zdravým pacientům v terminálním stádiu, aby ukončili dobrovolně život přijetím smrtící látky, a to po předběžném schválení dvěma lékaři a za asistence dvou svědků.

Jak prohlásil kardinál O´Malley, předseda Výboru pro život, lidé trpící depresí anebo sebevražednými tendencemi se tak namísto skutečné léčby rovnou uchýlí ke smrtícímu látce. Nebudou tak činit kvůli utrpení, nýbrž protože se budou cítit opuštění a přítěží pro druhé, dodal bostonský arcibiskup.

Kardinál rovněž kritizuje normativní zmatek, vyvolaný slovy kalifornského guvernéra, podle kterých má nový zákon zabránit tomu, aby se sebevražda považovala za zločin. Sebevražda není zločin, nýbrž tragédie, zdůrazňuje kard. O´Malley. Zločinu se dopouštějí státní úřady a lékaři, kteří lidem, včetně těch nejslabších, usnadňují úmyslnou smrt. Bostonský kapucín nicméně spolu s kalifornskými biskupy doufá, že církev znásobí své úsilí při ochraně bezbranného života, poskytování paliativní léčby a péči o pacienty v terminální fázi a jejich rodiny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)