Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na podporu hladovějících uprchlíků vznikla postní iniciativa. Prahu zaplní lidé v reflexních vestách

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 13. listopadu 2015 9:03
Na podporu hladovějících uprchlíků vznikla postní iniciativa. Prahu zaplní lidé v reflexních vestách

Oplocení detenčního zařízení v Drahonicích
Autor: FB profil akce: Řetězový půst solidarity s uprchlíky v detencích

Praha, Drahonice - Evangelický farář Mikuláš Vymětal z Berouna se dlouhodobě angažuje ve prospěch lidí, kteří jsou na okraji společnosti,  zejména Romů, muslimů a v posledních týdnech i uprchlíků. Jezdí pomáhat uprchlíkům do českých dentenčních zařízení a organizuje různé formy pomoci těmto lidem. Byl také první, kdo informoval o protestní hladovce několika desítek uprchlíků z detenčního zařízení v Drahonicích. Na jejich podporu se rozhodl  vytvořit řetězový půst, který rovněž sám na 24 hodin začal a podle magazinu Svobodné forum se připojují i další (např. překladatel Bible 21 Alexandr Flek nebo pražský senior Českobratrské církve evangelické Roman Mazur.)

Podle Vymětala jsou lidé, kteří utíkají před smrtí, prožili hrůzy a bojí se o své blízké, v naší vlasti zbytečně zavíráni, dlouhou dobu vězněni, udržováni v nejistotě o své budoucnosti, odříznuti od informací a následně vyhošťováni či deportováni. Tento přístup, který je na hranici zákonnosti, se svou nelidskostí vymyká z chování ostatních států Evropské unie k uprchlíkům.

"Každý, kdo se chce dále připojit, se může postit - nejíst - 24 hodin. Během této doby ať si najde čas k pomoci uprchlíkům", uvádí Vymětal. Ta může mít různou podobu - od modlitby a přispění do jedné z mnoha sbírek až po požadavky vládě, aby uprchlíky propustila. Iniciativy na podporu uprchlíků též včera zorganizovaly protestní akci v Praze na Klárově s názvem STOP týrání uprchlíků vězněných v českých detenčních táborech.

Na podporu hladovějících uprchlíků vznikla postní iniciativa. Prahu zaplní lidé v reflexních vestách

Reflexní vesty jako poznávací znamení českých dobrovolníků na Balkáně
Autor: FB profil iniciativy: Czech team - sejdeme se na Míráku

Prahu zaplní lidé v reflexních vestách 

V hlavním mestě se plánuji i další akce. Na podporu uprchlíků proběhne velký happening v Praze na Náměstí Míru 17. listopadu od 13.hodin. Akce z názvem Czech team - sejdeme se na Míráku má připomenout významný podíl českých dobrovolníků, kteří odjížděli do jihovýchodní Evropy. Podle organizátorů akce tzv. Czech team se zde stal již pomalu legendou humanitární pomoci současné vlně uprchlíků a početně měli Češi mezi dobrovolníky největší zastoupení. 

"Sejděme se v den, kdy se na celém světě díky našim předchůdcům připomíná, že přes hodnoty jako je svoboda, demokracie, humanita vlak nejede. Společně pojdme připomenout atmosféru naší mise a zároven podpořit akci ''Refugees Welcome'' na podoporu uprchlíků a proti rasismu a xenofobii, které do 21. století nepatří", uvádí organizátoři na facebookové pozvánce a zvou účastníky k účasti v reflexní vestě, která slouží jako poznávací znamení českého týmu dobrovolníků.

Uprchlíci z Drahonic odsoudili útoky v Paříži, přerušili hladovku

Uprchlíci z detenčního zařízení v Drahonicích na Lounsku odsoudili teroristické útoky v Paříži. Z úcty k utrpení Evropanů přerušili svou hladovku. Jejich prohlášení v neděli 15. listopadu poskytla ČTK Marie Heřmanová, mluvčí dobrovolníků, kteří s uprchlíky spolupracují. Hladovku zahájili v úterý kvůli obavám z deportace z Česka čtyři desítky běženců, převážně Iráčanů.

"My, uprchlíci zadržovaní v detenčním zařízení v Drahonicích, tvrdě odsuzujeme zločinný a zbabělý čin který vykonala zločinná skupina, která sebe sama nazývá Islámský stát," uvedli migranti v prohlášení a vyjádřili svou soustrast obětem. Zraněným přejí rychlé uzdravení. "I my jsme byli terorizováni zločiny stejné skupiny ve své zemi a to je důvodem našeho útěku do bezpečí a míru v zemích svobody a demokracie," stojí v prohlášení.

"Zároveň oznamujeme přerušení naší hladovky v soucitu s rodinami obětí, zraněnými a z respektu k jejich bolesti," uvedli podle ČTK migranti ve svém prohlášení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)