Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dienstbier: Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci společnosti. Kritický je i Pelikán

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / redakce / 18. listopadu 2015 14:07
Dienstbier: Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci společnosti. Kritický je i Pelikán

Jiří Dienstbier při prezentaci volebního programu (2013)
Autor: www.dienstbier2013.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti, je přesvědčen ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Některé výroky hlavy státu jsou xenofobní a islamofobní a vytvářejí ve společnosti strach, řekl dnes Dienstbier v rozhovoru ČTK.

Zeman měl překročit všechny meze

Úterním vystoupením na Albertově prý Zeman překročil veškeré meze, když podpořil "nenávistné skupiny ve společnosti". Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci uvedl, že Dienstbier opět dokázal, že pohrdá občany, jejich názory a oprávněnými obavami.

"Já jsem si nikdy neuměl představit, že hlava tohoto státu bude podporovat extremistické pozice, bude takovýmto způsobem rozdělovat, rozeštvávat společnost a především strašit lidi," řekl Dienstbier k úterní akci, na níž Zeman vystoupil po boku členů Bloku proti islámu, který zastává k islámu a přijímání uprchlíků z muslimských zemí velmi negativní postoje.

"Já si neumím představit, že v jakékoliv civilizované zemi by hlava státu tímto způsobem vystoupila, podpořila takovéto nenávistné skupiny ve společnosti a že by si to společnost nechala líbit, že by to bylo tolerovatelné," řekl také ministr pro lidská práva. Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička v minulosti na svém facebooku psal například o namletí muslimů do masokostní moučky.

Nepřijatelné paušalizování

Nejen jeho výroky, ale i některá Zemanova slova považuje Dienstbier za xenofobní a islamofobní. "Především je to naprosto nepřijatelné paušalizování. Není to hodnocení jednotlivých lidí podle toho, jak se chovají, jak žijí," uvedl ministr, podle něhož je v Česku několik desítek tisíc muslimů, s nimiž nejsou žádné problémy.

Zeman nedávno hovořil například o hrozbě zavádění islámského práva šaría v Česku nebo o tom, že si většina uprchlíků nezaslouží soucit. Jeho výroky v říjnu kritizoval mimo jiné vysoký komisař OSN pro lidská práva, který je označil za xenofobní.

Podhoubí fašizace společnosti

Podle Dienstbiera prezident svými slovy a postoji pomáhá budit strach, místo aby byl moderátorem a snažil se zklidňovat situaci a hledat společná řešení. Zeman podle něj přinejmenším napomáhá vytváření podhoubí pro fašizaci společnosti. "Samozřejmě, tím že vyvolává strach ve společnosti, tím jak situaci komentuje, tak tím k tomu samozřejmě přispívá, vytváří tu atmosféru, a dokonce bych řekl, že je v čele tohoto procesu svými výroky," uvedl také.

Ministr spravedlnosti: Policie by měla konat

K dění na Albertově se v mediích vyjádřil i další politik ministr spravedlnosti Robert Pelikán. "Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému náboženství, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, říká paragraf 356 trestního zákona", takový tweet sdílel podle iDNES.cz na sociální síti ministr spravedlnosti po akcích 17. listopadu na Albertově. Podle Pelikána má policie ze zákona povinnost stíhat všechnu trestnou činnost, o které se dozví. "Mám pocit, že policistů tam (na Albertově - pozn. red. iDNES) bylo poměrně hodně. A moc nevím, co za skutečnosti, o kterých nevědí, bych jim mohl trestním oznámením sdělit", dodal Pelikán na otázku, zda sám nepodá trestní oznámení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)