Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Proces blahořečení Drboly a Buly se brzy přenese z Brna do Říma

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. prosince 2015 15:01
Proces blahořečení Drboly a Buly se brzy přenese z Brna do Říma

Bude Václav Drbola prohlášen za blahoslaveného?
Autor: ABS

Brno - Proces blahořečení kněžích Václava Drboly a Jana Buly se brzy přenese z brněnské diecéze do Říma. Církev shromáždila potřebné podklady, které v sobotu 19. prosince při děkovné mši v katedrále na Petrově zapečetí a poté dokumenty odešle Kongregaci pro blahořečení a svatořečení. Návrh pak už bude v rukou římské kurie. Drbola a Bula patří k obětem zpolitizované komunistické justice po takzvaných babických událostech v 50. letech minulého století.

Kanonizační proces má vždy dvě fáze - první v diecézi, druhou v Římě. Diecézní fáze v případě Jana Buly začala v roce 2004, u Václava Drboly v roce 2011, uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Cílem první fáze je sesbírat důkazy. Jde vlastně o specifický soudní proces s pevně danými pravidly, řekl před časem novinářům Karel Orlita, který je postulátorem, tedy shromažďuje podklady pro blahořečení Drboly a Buly.

"V Římě je celá záležitost diecézního šetření diskutována v několika odborných komisích. Poslední komise je složena z kardinálů. Pokud je její rozhodnutí příznivé, je o tom vydán dekret a služebník boží získává titul ctihodný. Pak může být z rozhodnutí papeže daný křesťan blahořečen," popsal druhou část procesu historik Jan Růžička, moderátor kanonizačních řízení v brněnské diecézi.

Sobotní mše spojená se závěrečnými přísahami je pro brněnskou diecézi výjimečnou událostí. "V katedrále bude při této příležitosti instalována výstava o obou kněžích a k dispozici budou také tematické brožury," uvedla Jandlová.

Bula a Drbola byli popraveni v roce 1951 v takzvaném babickém procesu. Případ vraždy tří funkcionářů v Babicích posloužil na počátku 50. let jako záminka k represím proti katolické církvi. Drbola je rodák ze Staroviček na Břeclavsku a před smrtí byl babickým farářem. Bula pocházel z Lukova u Moravských Budějovic a sloužil v Rokytnici nad Rokytnou. Oba byli popraveni oběšením v Jihlavě.

Církev dlouhodobě řeší šest návrhů na blahořečení nebo svatořečení osobností spjatých s brněnskou diecézí. Světicí by se mohla stát řeholnice Marie Restituta Kafková, brněnská rodačka popravená nacisty. Případné blahořečení se týká boromejky Antonie Hasmandové, jež přijala řeholní jméno Marie Vojtěcha, a čtyř kněží narozených v diecézi. Kromě Buly s Drbolou jde o Josefa Toufara, kněze spojeného s takzvaným číhošťským zázrakem, a dominikána Tomáše Týna. V roce 1975 údajně nabídl svůj život bohu jako smírnou oběť za svobodu církve v Československu. Zemřel 1. ledna 1990 na rakovinu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)