Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dohoda Hradu a církve o vydání domů by mohla být koncem týdne

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 29. února 2016 22:24
Dohoda Hradu a církve o vydání domů by mohla být koncem týdne

Pražský hrad, pohled od Velké strahovské zahrady
Autor: Wikipedia.org / ŠJů / Wikimedia Commons

Praha - Dohoda mezi Pražským hradem a katolickou církví o majetkovém narovnání by mohla být podepsána koncem týdne. ČTK to dnes řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Smlouvu chtěly původně obě strany uzavřít do konce ledna, příprava se ale zpozdila. Prezident Miloš Zeman v pátek řekl, že důvodem je to, že se Náboženská matice vzdala nároků na Jiřský klášter na Pražském hradě. Církev ale již údajně svůj postoj přehodnotila.

"Pan prezident (v pátek) uvedl, že tam jsou jisté disproporce, ale že věří tomu, že dojde k vyřešení vzniklé situace. Rýsuje se možnost podpisu koncem týdne, ale nechci nic předjímat, je to citlivá záležitost," poznamenal Ovčáček. "Nemám žádné informace o tom, že by se Náboženská matice vzdala svých nároků," řekl dnes ČTK generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Podle něj se připravuje podpis dohody v intencích memoranda, které o vydání nemovitostí uzavřeli loni v létě Zeman s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou.

To předpokládalo uzavření smluv do konce ledna. Církev by na Hradě podle dohody dostala Jiřský klášter a Nové probošství, na oplátku by se vzdala dalších nároků. Na konci ledna ale obě strany oznámily, že právnické týmy dostaly čas na přípravu smluv do 26. února, tedy do pátku.

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Některé žádosti o navrácení budov Kancelář prezidenta republiky odmítla s vysvětlením, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu. Církev původně usilovala o více nemovitostí, například také o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky.

Navracení nemovitostí na Hradě církvi v minulosti opakovaně kritizoval mimo jiné současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který požadoval vynětí areálu Hradu z církevních restitucí.

Spolu se zveřejněním memoranda o budoucí dohodě se loni Metropolitní kapitula i Náboženská matice zavázaly, že do pěti let od nabytí vlastnického práva získané objekty na vlastní náklady zrekonstruují. Slíbily to nad rámec zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který žádnou takovou podmínku nestanovuje. Podle kardinála Miloslava Vlka jsou podmínky memoranda protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)