Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Malý se setkal se zástupcem Jezídů

Domácí zpravodajství / kir / Apha / 2. března 2016 13:20
Biskup Malý se setkal se zástupcem Jezídů

Irácká delegace u biskupa Malého (2.3.2016)
Autor: www.apha.cz

Praha - Ve středu 2. března přijal biskup Václav Malý v Arcibiskupském paláci v Praze Baba Sheikh Hadího, který je mluvčím nejvyšší náboženské autority Jezídů Baba Sheikh Keta. Mluvčí navštívil biskupa Malého v doprovodu iráckého velvyslance Walid Hamed Shiltagh a informoval ho o situaci Jezídů v oblastech okupovaných tzv. Islámským státem.

„Hovořili jsme o svízelné situaci Jezídů v Iráku. Z celkového počtu 560 tisíc je jich 400 tisíc v utečeneckých táborech a 15 % odešlo do zahraničí. Okolo 3000 žen zůstává v zajetí násilníků Daech (tzv. Islámského státu) a 2200 žen, které se podařilo osvobodit, trpí posttraumatickým šokem. Většina z nich byla znásilněna a jsou těhotné. Slíbil jsem morální podporu a podíl na větší informovanosti o této mírumilovné náboženské komunitě v Iráku,“ řekl po schůzce biskup Malý.

Jezídi v poslední době čelí v Iráku brutalitě Islámského státu. V roce 2014 při tažení tzv. Islámského státu např. mnoho uprchlíků z jejich řad zemřelo v horách v okolí Sindžáru na severu Iráku. Zástupce Jezídů přijal v loňském roce také papež František. Delegaci tvořenou nejvyššími světskými a duchovními autoritami, Mir Tahsin Saidem a Baba Sheikhem Keto, ubezpečil o přátelském vztahu mezi křesťany a Jezídy a o své solidaritě a další podpoře.

Největší skupina Jezídů žije v severním Iráku poblíž Mosulu, odkud část v roce 2014 uprchla před islamisty do Sýrie. Významné komunity žijí i v Sýrii, Turecku, Gruzii a Arménii, v Evropě jich je nejvíc v Německu. Etnicky jsou to Kurdové, sami se ale pokládají za zcela svébytný národ. Ačkoli se víra Jezídů skládá z mnoha prvků ostatních náboženství, byli v dějinách často utlačováni a pronásledováni. Stovky let byli napadáni především muslimy.

  

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)