Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se cesty do Iráku nevzdá, nechce zklamat tamní věřící

Ze světa / kir / ČTK / 4. března 2021 17:15
Papež se cesty do Iráku nevzdá, nechce zklamat tamní věřící

ilustrační foto: Papež František s kameramanem na papamobilu
Autor: www.flickr.com / Mazur/catholicnews.org.uk

Vatikán - Papež František dnes uvedl, že se vydá na cestu do Iráku, aby nezklamal tamní věřící. František poukázal na to, že jeho předchůdci Janu Pavlovi II. nebyla cesta do země umožněna, napsala agentura Reuters. Návštěva hlavy katolické církve, která začne tento pátek, vzbuzuje velké bezpečnostní i epidemické obavy.

"Vydám se na pouť do Iráku," potvrdil dnes na audienci papež. Cestou chce povzbudit irácké katolické a další křesťanské komunity, které v minulosti čelily perzekucím například ze strany teroristické organizace Islámský stát. Papež také nechce, aby tamní katoličtí věřící podruhé zažili zklamání z neuskutečněné papežské cesty. V roce 2000 irácký režim znemožnil plánovanou cestu Jana Pavla II. Kvůli špatné bezpečnostní situaci nemohl navštívit zemi, která je považována za společnou kolébku judaismu, křesťanství a islámu, ani Benedikt XVI.

Podle zakladatele významného katolického hnutí Sant'Egidio Andrey Ricciardiho je cesta do Iráku vůbec nejriskantnější poutí, kterou papež dosud vykonal, napsala agentura ANSA. Ricciardi poukazuje jak na epidemii koronaviru, tak na nedávné útoky v Bagdádu. "Hlavní zprávou je, že papež se znovu vydal na cesty," uvedl Ricciardi. Poslední výjezd mimo Itálii vůdce katolické církve podnikl v listopadu roku 2019, když navštívil Japonsko a Thajsko.

Kvůli epidemické situaci nejsou v plánu obvyklé masové akce s účastí zástupů věřících. Během papežova pobytu bude v Iráku platit uzávěra, uvedla dnes agentura AFP.

Hlava katolické církve přicestuje do Bagdádu v pátek, kdy se setká s tamními vládními představiteli. V sobotu se vydá do Nadžafu, kde se sejde s významným šíitským duchovním Alím Sistáním, a do oblastí, které v minulosti ovládala organizace Islámský stát. V neděli navštíví města Irbíl a Mosul v iráckém Kurdistánu. Návrat do Vatikánu se očekává v pondělí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)