Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Teroristé pro nás nejsou muslimové, řekl turecký velvyslanec v Česku

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 17. dubna 2016 16:48
Teroristé pro nás nejsou muslimové, řekl turecký velvyslanec v Česku

Korán a Bible
Autor: Daniel Bartoň

Praha -

Teroristé, kteří páchají zločiny ve jménu islámu, nejsou podle tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho muslimové. Na konferenci věnované mezikulturnímu dialogu a globálním hrozbám řekl ČTK, že islám terorismus zakazuje. V současném světě se však dle jeho slov často stává, že mezi různými náboženstvími a kulturami dochází k nedorozuměním, která vedou k nárůstu nenávisti a obav.

"Tito teroristé, kteří se hlásí k islámu jenom poškozují náboženství, nereprezentují islám. V našich očích to ani nejsou muslimové," řekl Bigali ČTK. Dodal, že islám zabíjení lidí zakazuje. "Bohužel, stávají se opravdu velmi strašné teroristické činy a lidé, kteří je spáchali, tvrdí, že jednají ve jménu islámu. Ve skutečnosti nelze islám a terorismus spojit," prohlásil velvyslanec.

Automatické spojování muslimské víry a teroristických činů podle něj vede k většímu napětí mezi příslušníky různých kultur a přispívá k šíření strachu z islámu a xenofobii. "To jsou tendence, které jsou pro každou společnost jedovaté," poznamenal. Řešením je podle něj intenzivní dialog mezi představiteli jednotlivých náboženství i politickými lídry.

Bigali předsedá Pražské skupině velvyslanců států Organizace islámské spolupráce (OIC), která společně s Akademií věd ČR a ministerstvem zahraničí pořádala konferenci "Překonávání globálních hrozeb: Posilování interkulturního dialogu, stability a míru". Jejím cílem bylo spojit zástupce různých náboženství, diplomaty a odborníky z akademického prostředí. Její účastníci se ve společném prohlášení mimo jiné shodli, že násilí páchané ve jménu náboženství je nepřijatelné. Vyzvali také k vzájemnému porozumění a respektu mezi představiteli různých kultur a náboženství.

Ředitel Centra Globálních studií Marek Hrubec je přesvědčený, že podobná setkání mohou vést k tomu, že poznatky z oblasti sociálních věd a práce politiků a diplomatů se spojí a pomohou předcházet globálním hrozbám. "Politici často jednají, ale nemají dostatek informací a zpráv a tudíž někdy dochází k aktivitám, které vedou ke zbytečným válkám nebo destabilizaci regionů," řekl ČTK Hrubec. Vědci podle něj zase rozvíjejí myšlenky pouze ve svých pracovnách.

Konferenci ve středu zahájil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ve svém projevu mluvil o tom, že Evropané a muslimové dnes žijí ve stejných ulicích a domech. Je proto nutné překonávat vzájemné rozdíly a snažit se o porozumění.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)