Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V prachatickém divadle hraje místní farář postavu zamilovaného kněze

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. dubna 2016 15:11
V prachatickém divadle hraje místní farář postavu zamilovaného kněze

P. Jan Mikeš z Prachatic
Autor: Web farnosti Březnice u Příbrami

Prachatice - Zamilovaného kněze hraje v muzikálu Ledová země skutečný farář Jan Mikeš. Je v 31 letech nejmladším knězem českobudějovické diecéze a podle režisérky a spoluautorky scénáře Marcely Haspeklové i dobrým zpěvákem. Premiéru muzikálu ochotnického souboru Dutam dnes uvedlo Městské divadlo Prachatice.

Muzikál ukazuje proměnu vztahu mladé dvojice od dětství do dospělosti. Chlapci, který se nakonec stává knězem, nešťastná láska zkomplikuje život. Jak to měl Mikeš, hrající hlavní roli, před vysvěcením s děvčaty ve skutečném životě, nechtěl říct. "Věřím, že mnoho lidí by to zajímalo, ale tyto věci patří do mé intimní zóny," uvedl.

Mikeš je podle režisérky dobrý, ale vysloveně sólový zpěvák. "Je zvyklý zpívat před lidmi sám. Takže si určuje tempo, hlasitost a řídí si i kapelu, která hraje živě," řekla ČTK. Jako duchovní navíc přispěl k tomu, aby ve hře nezůstávala některá klišé, která si lidé s jeho povoláním spojují. "Doufám, že jsem lidem ukázal, že kněz je také jen člověk," uvedl Mikeš.

Mladý kněz, rodák ze Čkyně na Prachaticku, se k prachatickým ochotníkům přidal před dvěma lety, když zde sloužil. Nyní působí od února ve farnosti ve Velešíně na Krumlovsku. Na jevišti se mu zalíbilo a chtěl by divadelní spolek založit i ve Velešíně. Již dříve používal neortodoxní metody, pořádal třeba křesťanský rockový ples nebo valentýnskou procházku lesem, kdy vyprávěl o životě svatého Valentýna.

Podle Mikeše chodí ve čtyřtisícovém Velešíně na bohoslužby 250 lidí. "Když jsem pozval věřící na kafe, přišlo jich 40. To jsou velká čísla, nečekal jsem takový zájem. Určitě ale chci znovu přispět ke společenskému životu v obci," uvedl.

Divadelní spolek Dutam plánuje reprízy Ledové země v několika obcích na Prachaticku. V neděli se bude hrát ve Strunkovicích nad Blanicí, 20. května ve Zbytinách a 22. května v Lažišti. Členové souboru jsou většinou studenti prachatické Střední pedagogické školy a vyšší odborné školy sociální, který v Prachaticích funguje od roku 2002.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)