Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nový plzeňský biskup Tomáš Holub se ujal úřadu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. dubna 2016 15:55
Nový plzeňský biskup Tomáš Holub se ujal úřadu

Mons. Tomáš Holub
Autor: ČBK

Plzeň - Osmačtyřicetiletý Tomáš Holub je ode dneška novým biskupem plzeňské diecéze zahrnující většinu Plzeňského a celý Karlovarský kraj. Při slavnostním obřadu v katedrále svatého Bartoloměje přijal biskupské svěcení z rukou kardinála Dominika Duky. Holub je teprve druhým biskupem druhé nejmladší diecéze v ČR. Vystřídal svého předchůdce Františka Radkovského, který diecézi vedl od jejího vzniku v roce 1993. Holuba jmenoval biskupem po více než ročním hledání kandidáta papež František letos 12. února.

Slavnost biskupského svěcení, jakou dosud plzeňská katedrála nezažila, začala v 10:30 a trvala téměř tři hodiny. Ke gotickému chrámu přišel z františkánského kláštera, založeného současně s městem Plzní na konci 13. století, průvod více než 200 kněžích a řeholníků. Holubovi po boku kráčel zástupce nejstarších a nejmladších kněží diecéze. Svěcení sledovala zaplněná katedrála, kam se vejde kolem 2000 lidí, lidé mohli obřad vidět také na velkoplošných obrazovkách na náměstí a ve františkánském kostele.

Kromě Duky se na Holubově svěcení podílel i jeho předchůdce Radkovský a biskup z partnerské diecéze v německém Řeznu Rudolf Voderholzer. Přítomen byl i kardinál Miloslav Vlk a většina biskupů. Pozdrav novému biskupovi poslal prezident Miloš Zeman, hodně síly mu popřál i náčelník generálního štábu Josef Bečvář, který Holuba dobře zná z doby, kdy působil jako armádní kaplan. Radkovský musel podle církevních pravidel na funkci biskupa po dosažení 75 let věku na podzim 2014 rezignovat.

Při obřadu, při němž se podle přesně stanovených regulí četla papežská bula, musel Holub složit sliby. Poté ulehl tváří k zemi a chrám zpíval litanie, po nich Duka a ostatní biskupové klečícímu Holubovi postupně kladli ruce na hlavu. Po dalších ceremoniích předal Duka novému biskupovi biskupský prsten, mitru a berlu. Jak řekl Radkovský, je to vzácná hůl z olivového dřeva, kterou dostal ke svým 70. narozeninám. Pochází z odkazu papeže Jana Pavla II., který ji dostal ve Svaté zemi a do budoucna by se měla stát symbolem plzeňských biskupů.

Radkovský, který stejně jako ostatní biskupové popřáli novému plzeňskému kolegovi hodně pokory, víry, síly a elánu, připomněl, že dnes je to 672 let ode dne, kdy bylo pražské biskupství povýšeno na arcibiskupství. Zároveň je to dnes přesně 66 let, kdy byl tajně vysvěcen na biskupa Karel Otčenášek, který byl Holubovým světitelem. "Tvoje relativní mládí je přednost, která ti přinese dostatek energie pro práci, která tě čeká," řekl Radkovský svému nástupci, který se během obřadu několikrát neubránil dojetí, a slíbil mu svou pomoc.

Dojetí prožívala i Holubova matka Marie Holubová. "Manžel před 1,5 rokem zemřel, je to příliš čerstvá událost, která mě dnes hodně poznamenala. Je to úžasný pocit a zároveň starost o Tomáše," řekla ČTK.

Tomáš Holub, donedávna sekretář České biskupské konference, přijal kněžské svěcení 28. srpna 1993 v Hradci Králové. V polovině 90. let byl prvním vojenským kaplanem a později hlavním kaplanem Armády ČR. Studoval filozofii a teologii na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, později studoval na teologických fakultách v Salcburku, na Univerzitě Karlově v Praze či na Papežské lateránské univerzitě v Římě.

Podle sčítání lidu z roku 2011 se v Plzeňském kraji hlásí k římskokatolické církvi 38.329 věřících z 570.401 obyvatel. V Karlovarském kraji se z 295.595 obyvatel hlásilo k této církvi 11.666 lidí. Podle biskupství chodí na nedělní bohoslužby kolem 10.000 lidí. V diecézi je 574 kostelů a kaplí, slouží je stovka kněží a několik desítek řeholníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)