Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rozhodnutí o opočenském klášteře považuje Sobotka za precedent

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. června 2016 5:56
Rozhodnutí o opočenském klášteře považuje Sobotka za precedent

Předseda vlády ČR a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Autor: ČSSD

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu vrátit nižší instanci rozhodnutí o vydání kláštera v Opočně na Rychnovsku kapucínům. Bylo by proti liteře zákona, míní. Na základě dovolání Královéhradeckého kraje a státu zrušil soud verdikty nižších soudů ve věci určení vlastnictví kláštera. Věc se vrací k rychnovskému okresnímu soudu. Sobotka rozhodnutí vnímá jako precedentní pro spory o církevní majetek, který stát převedl na kraje.

"Je to rozhodnutí, které vychází ze zdravého rozumu a které vychází z toho, jak běžný člověk čte zákon o církevních restitucích. Ten zákon jasně říká, že obce ani kraje nejsou povinné osoby," řekl premiér novinářům. Žaloby, které církevní instituce podaly, šly podle něj proti liteře i duchu zákona.

Rozhodnutí o opočenském klášteře považuje Sobotka za precedent

Kapucínský klášter v Opočně
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

"Myslím si, že (rozhodnutí) může vnést světlo do celé řady dalších sporů, které jsou vedeny proti krajům a obcím. Tam, kde obce a kraje majetek získaly na základě zákona, si myslím, že by neměly být trestány tím, že tu bude nějaký extenzivní výklad zákona o církevních restitucích," konstatoval.

Soudy dříve rozhodly, že klášter nepatří kraji, ale opět státu. Změna vlastnictví z kraje na stát měla umožnit řádu kapucínů žádat o vydání areálu v církevních restitucích. Kapucíni už dřív uzavřeli s Opočnem dohodu, že pokud klášter získají, tak jej bezúplatně převedou město. Řád o klášter začal usilovat proto, aby se město dostalo k areálu bezplatně. Kraj totiž v minulosti bezúplatný převod městu Opočno odmítl a následně nabídl areál k prodeji, znalec odhadní cenu vyčíslil na 8,5 milionu korun.

Vláda se žalobami ohledně restitucí na obce a kraje bude zabývat na společném zasedání s hejtmany, které je naplánováno na 20. červenec. Před okresními soudy se vede či připravuje 367 sporů, ve kterých církve žalují Státní pozemkový úřad (SPÚ). Domáhají se určení vlastnického práva k nemovitostem, jež stát nechce v restitucích vydat, protože podle něj nejsou jeho majetkem. Další stovky sporů eviduje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Podaných žalob bylo ke konci března celkem pravděpodobně přes 500, počátkem roku počet sporů výrazně narostl.

Podávání žalob církvemi kritizuje Asociace krajů České republiky, její šéf - jihomoravský hejtman Michal Hašek chce s kardinálem Dominikem Dukou jednat o tom, aby církve žaloby stáhly. Prezident Miloš Zeman doporučil krajům řešit spory s církví o majetek dohodami.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)