Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Světové dny mládeže v Krakově pojedou tisíce českých poutníků

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 29. června 2016 13:37
Na Světové dny mládeže v Krakově pojedou tisíce českých poutníků

Logo Světových dnů mládeže 2016
Autor: Christnet.cz

Praha - Na Světové dny mládeže v Krakově s účastí papeže Františka, kde se očekávají až dva miliony poutníků, se chystají také tisíce mladých lidí z Česka. Jejich účast organizuje sekce pro mládež České biskupské konference, registrace končí 30. června. "Máme přihlášených 5200 účastníků," řekla ČTK její mluvčí Anna Sýkorová.

Setkání se uskuteční od 25. do 31. července, předcházet mu budou od 20. července menší setkání v polských diecézích. Několikatisícovými seznamy přihlášených se chlubí nejen evropské diecéze, ale i katolické komunity v Austrálii či USA. Organizátoři české účasti nabízejí různé balíčky pro dopravu a pobyt na místě. Ten nejdražší, který zahrnuje dotovanou cenu pro dny v diecézi a pobyt v Krakově a společnou dopravu, nyní stojí 6200 korun. Cena je dotovaná díky sbírce, kterou pro tyto účely pořádá Asociace křesťanských spolků mládeže.

Doprava společnými autobusy na předprogram se bude uzavírat 30. června. Přihlásit se lze podle Sýkorové i později, není ale jisté, že bude místo v autobuse a poutník se bude muset dopravit na místo sám. Cesta osobním autem se ale nedoporučuje, protože nebude místo na parkování. Poláci připravují přísná bezpečnostní opatření, i s ohledem na to, že počátkem července bude Polsko hostit summit NATO.

Na Světové dny mládeže v Krakově pojedou tisíce českých poutníků

Ilustrační foto: Rynek (hlavní náměstí) v Krakově
Autor: Wikipedia.org / Rj1979 / Wikimedia Commons

Na hranicích se sousedními členskými státy Evropské unie zavede Polsko dočasně od 4. července do 2. srpna kontroly totožnosti. Na letištích v Krakově a hornoslezských Katovicích budou celníci působit ve spolupráci s kolegy z Portugalska, Itálie, Belgie a Španělska.

Jednu z nejvýznamnějších církevních událostí tohoto léta bude podle polského ministerstva vnitra střežit 20.000 policistů. Podle Sýkorové je možné, že kolem Krakova vznikne několikakilometrová přísně střežená zóna a nebude ze zmíněných důvodů možné přijet autem do města. Poutníci, kteří se předem neregistrují a rozhodnou se přijet na poslední chvíli, by se pak nemuseli dostat k místu, kde bude sloužena mše.

Světové dny mládeže jsou setkáním, které organizuje katolická církev a spojuje katolíky i křesťany jiných vyznání z celého světa. Vznikly v roce 1984 na Květnou neděli a konají se každé tři roky. Papež Jan Pavel II., z jehož iniciativy se konají, tehdy daroval mladým lidem jednoduchý dřevěný kříž, aby ho nesli jako symbol lásky Ježíše Krista. Od té doby doprovází všechna tato setkání. Vždy rok před světovým setkáním putuje po farnostech hostitelské země a mladí lidé se u něj shromažďují k modlitbě.

Slovenští salesiáni vytvořili pro letošní poutníky aplikaci SDM 2016, kterou lze stahovat zdarma a která může pomoci s přípravou na cestu i s orientací na místě. Obsahuje podrobné informace o setkání i jeho historii, modlitby či promluvy papeže Františka, program i základy polštiny. Mladí Češi a Slováci ale budou moci naslouchat slovům papeže ve svých jazycích, které se oba dostaly mezi simultánně překládané jazyky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)