Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Světová rada církví navrhla principy „child-friendly“ církví

Ze světa / / Vlastní zpráva / 5. července 2016 11:28
Světová rada církví navrhla principy „child-friendly“ církví

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Myles Tan

Trondheim - Již od svého desátého zasedání, které proběhlo na podzim roku 2013 v korejském Busanu, se Světová rada církví (SRC) zabývá problematikou dětských práv. Důležitým bodem těchto snah bylo v září 2015 podepsání celosvětové dohody o partnerství mezi Světovou radou církví a Dětským fondem Organizace spojených národů (UNICEF). Následně na dubnovém přípravném zasedání v Ženevě vzala SRC v potaz připomínky a podněty, které vzešly od téměř 150 dětí ve věku mezi jedenácti a osmnácti lety. Nyní na plenární schůzi ústředního výboru SRC, 27. června v norském Trondheimu, vydali její členové prohlášení, v němž usilují o formulaci zásad pro směřování child-friendly církví (volně přeloženo „církví přátelských k dětem“), informují o tom webové stránky rady Oikoumene.org.

Plenární schůzi moderovala členka ústředního výboru Martina Viktorie Kopecká z Církve československé husitské (CČSH) spolu s moderátorem komise pro mládež Světové rady církví (ECHOS). Ústřední výbor vyslechl řadu příspěvků, které pronesli zástupci členských církví a ekumenických společností, UNICEFu i Světového partnerství pro ukončení násilí na dětech.  Na jejich základě formulovali zasedající následující principy, k jejichž uplatňování povzbudili křesťanské církve:

  1. Oslavovat množství darů, kterých se církvím dostává skrze děti i role, kterou církve hrály po staletí při výchově dětí a péči o ně

  2. Postihnout rány v životech dětí a naši neschopnost řešit jejich základní životní potřeby

  3. Podílet se na společném úsilí o proměnu nespravedlnosti k činům práva (…)

Tento dokument bude revidován a znovu předložen ke schválení na dalším zasedání výkonného výboru.

V nedávné době se při své cestě z Arménie dotkl tématu dětské práce také papež František.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)