Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Do "policejního" kostela na Karlov doputovaly tři nové zvony

Domácí zpravodajství / kir / pv, red. / 19. července 2016 1:21
Do

Zvon pro kostel na Karlově
Autor: REPACOMPANY / Renata Lucková

Praha - Kostel na Karlově (Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově) má tři nové zvony, které sem byly převezeny v sobotu 9. července. Poutní cesta po Čechách byla hluboce symbolická a zvony krom poutníků doprovázeli i členové spolku Četnická pátrací stanice Praha. Jejich přítomnost bude odkazovat na propojení karlovského chrámu s duchovním životem Policie ČR, tedy s "mocenskou složkou státu", což byl ostatně i záměr samotného zakladatele kostela.  

Zvony byly dovezeny z Przemyślu do Roudnice nad Labem, kde začala jejich slavnostní poutní cesta. První zastavení zvonů a setkání s poutníky bylo přímo v Roudnici nad Labem, v bratrském augustiniánském klášteře. Druhé zastavení bylo na Levém Hradci, sídle dávných českých knížat. Zde byla v kostele sv. Klimenta sloužena bohoslužba slova s modlitbou za duše našich předků a za český národ. V Roztokách se zvony spolu s poutníky nalodily na loď Bohemia a vyrazily do Prahy, přístaviště na Rašínově nábřeží. Odtud jak zvony, tak i poutníci odjeli  na Karlov.

Do

Převoz zvonů
Autor: REPACOMPANY / Renata Lucková

Třetí a poslední zastavení bylo na hoře Karlově v chrámu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého. Zde byly zvony usazeny na dočasné podstavce a od 19.00 hodin byla sloužena děkovná liturgie, kterou celebroval bývalý rektor kostela Jiří Svoboda.

V kostele, který založil Karel IV., zněl od 40. let jen takzvaný umíráček, malý zvon o váze 25 kilogramů. Nové zvony se z kostela na hřebenu nuselského údolí ozvou za několik měsíců. "V neděli 30. října přijede kardinál Dominik Duka a zvony požehná. Pak budou vyzdviženy do zvonice," dodal k celému dni jáhen Jiří Ignác Laňka. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)