Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Komunitní centrum na Žižkově připomene romský holokaust

Kraje: Praha / / Vlastní zpráva / 27. července 2016 12:10
Komunitní centrum na Žižkově připomene romský holokaust

Romská vlajka
Autor: Wikipedia.org

Praha - U příležitosti výročí zavraždění téměř tří tisíc Romů a Sintů - mužů, žen i dětí - v noci ze druhého na třetího srpna roku 1944 v koncentračním a vyhlazovacím táboře Auschwitz-Birkenau pořádá Komunitní centrum na Žižkově v úterý 2. srpna vzpomínkový program.

Odpoledne zahájí tisková konference Terezínské iniciativy. Ve 14 hodin pak na znamení solidarity vyvěsí své vlajky spolu s romskou vlajkou Židovská obec v Praze, Českobratrská církev evangelická na svém ústředí v Husově domě i Žižkův sbor Církve československé husitské.

Od devatenácti hodin bude v Komunitním centru na Žižkově probíhat kulturně-duchovní večer. Promluví Olga Fečová - přeživší romského holokaustu, vystoupí romský taneční soubor Nízkoprahového klubu Husita, nebude chybět hudba, zpěv nebo společný tanec.

Noc ze druhého na třetího srpna 1944 je nocí vyvraždění největšího počtu Romů, celkem však bylo do Osvětimi deportováno na 23 tisíc Romů, přibližně 20 tisíc z nich se odsud nevrátilo. Na našem území byli Romové shromážďováni do internačního tábora v Letech, ten byl jako „cikánský“ vyčleněn v červenci roku 1942. Není bez zajímavosti, že dozorci v Letech byli české národnosti. Od padesátých let se v těchto místech nachází velkokapacitní vepřín.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)