Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Benedikt XVI. v nové knize mluví také sebekriticky

Ze světa / juml / ČTK / 8. září 2016 21:30
Benedikt XVI. v nové knize mluví také sebekriticky

Benedikt XVI.
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Řím/Mnichov - Bývalý papež Benedikt XVI. připustil, že praktické vládnutí nebylo jeho silnou stránkou. Své působení v čele katolické církve ale nepovažuje za neúspěšné. Benediktovy názory jsou obsaženy v jeho knize "Poslední rozhovory", která oficiálně vyjde v pátek, ale z níž už dnes citují zahraniční média.

"Praktické vládnutí není mojí předností, a to je určitě slabina," řekl Benedikt, jehož citovala agentura ANSA. Zároveň ocenil svého nástupce papeže Františka. "Je to muž praktické reformy, dokáže zasahovat a přijímat opatření organizační povahy," uvedl Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger.

Devětaosmdesátiletý Benedikt v rozhovoru také zopakoval, že v době jeho úřadování existovala ve Vatikánu homosexuální lobby, kterou nechal rozbít. "Zda se znovu vytvoří, nevím," řekl.

Benedikt zároveň poznamenal, že kvůli vysokému počtu placených zaměstnanců je v katolické církvi v Německu příliš "neduchovní byrokracie" a málo "dynamiky víry". Náboženskou instituci v jeho rodné zemi tak postihuje jakási "odborová mentalita".

Emeritní papež Benedikt XVI. rovněž zdůraznil, že jeho překvapivá rezignace v roce 2013 nesouvisela s údajnými intrikami, ani se skandály a takzvanou aférou Vatileaks, tedy únikem důvěrných dokumentů, které papežův komorník předal italským novinářům.

Ratzinger se stal první hlavou katolické církve, která za posledních 600 let ze své funkce odstoupila.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)