Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež sloužil mši pro švédské katoliky

Ze světa / juml / / 1. listopadu 2016 22:47
Papež sloužil mši pro švédské katoliky

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Malmö - Papež František dnes odsloužil mši na fotbalovém stadionu v jihošvédském městě Malmö, kde se sešlo asi 20.000 členů menšinové římskokatolické církve. Řada přítomných byli přistěhovalci či konvertité, napsala agentura AFP. Švédsko patří k nejateističtějším zemím světa; většina věřících jsou pak luteráni.

Papež zahájil dvoudenní návštěvu Švédska v pondělí, kdy v Lundu celebroval s luteránskými duchovními společnou bohoslužbu. Hlava katolické církve přicestovala do Švédska u příležitosti zahájení ročních oslav 500. výročí reformace.

Papež František původně chtěl cestu do Švédska pojmout jako výhradně ekumenickou záležitost, švédská katolická komunita ho ale požádala, aby sloužil mši také pro ni.

Na stadionu v Malmö papeže v osmistupňovém chladu vítal dav provoláváním jeho jména a máváním švédskými, polskými, dánskými, vatikánskými a dalšími vlajkami, uvedla agentura AFP.

Stejně jako pondělní bohoslužbu využil papež dnešní mše k výzvám k větší jednotě obou církví a apeloval na katolíky i luterány, aby odpustili "chyby", jež se staly v minulosti. "Pokora nám umožňuje odložit vše, co nás rozděluje, a hledat stále nové způsoby, jak postupovat cestou jednoty," prohlásil papež.

Papež také chválil ty, kteří s otevřenou náručí přijímají žadatele o azyl. Švédsko loni přijalo 163.000 migrantů, což je v přepočtu na obyvatele nejvíc ze všech zemí Evropy. "Požehnáni jsou ti, kteří se vzdají vlastního pohodlí, aby pomohli druhým," řekl papež.

Katolicismus je ve Švédsku na vzestupu. Tato církev má v současnosti oficiálně 113.000 členů (1,1 procenta populace), zatímco v roce 2000 to bylo pouze 87.000. Sama švédská katolická církev odhaduje skutečný počet katolíků v zemi na zhruba 150.000.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)