Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Policie zatkla nelegální pracovníky v jedné z budov místní pravoslavné církve

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 8. listopadu 2016 17:33
Policie zatkla nelegální pracovníky v jedné z budov místní pravoslavné církve

Jeho Vysokopřeosvícenost Michal, arcibiskup pražský a českých zemí (občanským jménem ThLic. Michal Dandár Ph.D.)
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký

Praha - Cizinecká policie zatkla ve čtvrtek v jedné z budov pravoslavné církve v Praze v Šárecké ulici sedm lidí. Šlo podle ní o nelegálně pracující cizince. Policie s nimi následně zahájila řízení o správním vyhoštění, magazínu Christnet.cz tuto zprávu včera potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Úřad eparchiální rady Pražské pravoslavné eparchie ovšem nějakou výraznější souvislost s činností církve odmítá: „V uvedený den (tj. 3.11.2016) na ústředí Pravoslavné církve v českých zemích (ul. Šárecká č.p. 36, Praha) rozhodně nedošlo k žádnému zásahu speciální jednotky Policie ČR. Zmiňovaná budova na adrese: ul. Šárecká, č.p.34 v Praze, je v majetku Pravoslavné církve, nicméně v současné době není tento objekt Pravoslavnou církví nijak využíván, a rozhodně se nejedná o její ústředí. Uvedený objekt se nyní nachází ve stavu komplexní rekonstrukce, kterou provádí vybraná stavební firma a další subdodavatelské společnosti. Pravoslavná církev o zaměstnancích těchto stavebních firem nemá žádné informace. Rekonstrukční práce na tomto objektu jsou prováděny pod odborným dohledem a splňují veškerá zákonná kritéria.“

V Šárecké ulici, kde v jednom ze dvou domů, v nichž církev působí, sídlí i arcibiskup, se pracuje na rekonstrukci objektů. Hodnota zakázky, na níž nelegální dělníci pracovali, by měla být kolem šesti milionů korun.

Velký příklon k moskevskému patriarchátu?

Dlouhodobě trvají v tuzemské pravoslavné církvi spory. Nejen zvenčí, ale i od některých svých členů je kritizována za velký příklon k moskevskému patriarchátu, který způsobuje rostoucí vliv ruského prostředí na českou a slovenskou pravoslavnou církev. Podle některých hlasů spory v církvi eskalují kvůli vyplácení finančních náhrad v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi, což ročně pro tuto církev znamená 40 milionů korun. Pravoslavní mají díky restitucím získat během příštích 30 let více než 1,1 miliardy korun.

Spory v Pravoslavné církvi v českých zemích a na Slovensku trvají přes dva roky od doby, kdy funkci pražského arcibiskupa a metropolity českého a slovenského opustil vladyka (biskup) Kryštof, občanským jménem Radim Pulec. Kryštof byl obviněn, že má milenky a nemanželské děti. Po odchodu Kryštofa vedení církve dosadilo na místo pražského arcibiskupa vladyku Jáchyma, ale část církve ho neuznávala. Nebyl totiž podle nich zvolen způsobem, jaký vyžaduje základní dokument církve. Jáchyma měla ve funkci potvrdit volba před dvěma lety, zvolen ale při ní byl Michal Dandár. Ten byl navzdory tomu, že část věřících jeho volbu zpochybňuje, loni v březnu v pražském kostele sv. Cyrila a Metoděje arcibiskupem vysvěcen.

Zástupci místní autokefální církve se nedávno zúčastnili Všepravoslavného koncilu, který se uskutečnil na Krétě ve dnech 20.–26. června 2016.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)