Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Průměrná mzda kněží je okolo 18 000 korun hrubého za měsíc, zveřejnila římskokatolická církev

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 27. prosince 2016 19:54
Průměrná mzda kněží je okolo 18 000 korun hrubého za měsíc, zveřejnila  římskokatolická církev

Ilustrační foto: Do makovice věže kostela vložili i dnešní bankovky. Poznámka pro zloděje: tisícovky to ale asi nebudou..
Autor: Wikipedia.org / Jakub Škoda / Creative Commons

Praha - Česká biskupská konference (ČBK) zveřejnila v závěru roku tiskovou zprávu, ve které poprvé v historii nechala dobrovolně nahlédnout do hospodaření římskokatolické církve. Z ní vyplývá, že v loňském roce bylo církví investováno 1,2 miliardy korun s cílem budoucího výnosu. Další prostředky dala římskokatolická církev na společensky prospěšné aktivity. Jedná se především o investice do školství, zdravotnictví, sociální projekty a péči o kulturní dědictví země – celkově jde přibližně o jednu miliardu korun. Největší část prostředků z této sumy, zhruba tři čtvrtě miliardy korun, šla na péči o kulturní dědictví. Církev se stará celkem o 6 683 historických staveb, především kostelů a kaplí.

Sto milionů korun vynaložila církev v roce 2015 na podporu škol a školských zařízení a zhruba stejnou částku investovala i do projektů z oblasti zdravotnictví a sociální sféry. Diecéze jsou také zřizovateli neziskových organizací (Charit). Kolik peněz do nich přesně bylo investováno, zpráva neuvádí. ČBK ale doplňuje, že tyto organizace provozovaly v loňském roce přes 1 200 služeb, evidovaly více než 105 000 klientů a zaměstnávaly téměř 7 500 osob.

Církev zaměstnává více jak 3 100 lidí

Na mzdy loni české a moravské dicéze v úhrnu vynaložily 1,3 miliardy korun. Průměrná mzda kněží je těsně nad hranicí 18 000 korun hrubého za měsíc, informoval generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl. A doplnil: „U civilních zaměstnanců, učitelů, pracovníků v lesích či zemědělství, se snažíme přiblížit se odpovídajícím mzdám. Lidem se snažíme dát co nejlepší perspektivu a být solidním zaměstnavatelem.“

V roce 2014 zveřejnil svoji mzdu také pražský arcibiskup Dominik Duka. Hrubá mzda podle jeho článku na blogu tehdy činila 23 710 korun a přidal, že sám si přitom platí nájem, energie, ale například i místo v klášteře. Duka tehdy reagoval na nařčení, že je jeho plat zbytečně vysoký.

Podle údajů Českého statistického úřadu byla průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí roku letos 27 220 Kč a meziročně vzrostla o 1170 korun. 

Investicemi si chce církev zajistit hlavní zdroj financování

Podle informací ČBK finančním investicím dominuje speciálně zřízený Katolický fond, který spravuje banka ČSOB. Fond má dva podfondy, do kterých církev zatím investovala celkem téměř 940 milionů Kč a jejich výnosnost zatím dosahuje nadprůměrných hodnot. Jak ale biskupové upozorňují, finanční investice katolické církve podléhají přísnému etickému řádu.

„Být dobrým hospodářem je pro nás nesmírně důležité, abychom mohli smysluplně, ve prospěch věřících i celé společnosti, vyvíjet svou činnost,“ uvedl arcibiskup a místopředseda ČBK Jan Graubner na tiskové konferenci o hospodaření českých a moravských diecézí za rok 2015.

Církev investuje především do čtyř oblastí. První je zemědělství a lesnictví, další investice jdou do budov, třetí skupinu tvoří čistě finanční investice a poslední jsou investice jednotlivých diecézí do vlastních podnikatelských projektů, které mají většinou inovativní regionální charakter (například vlastní minipivovary).

Důvodem investic je omezení financování církví ze strany státu, které souvisí s platností zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Do budoucna se stanou investice hlavním finančním zdrojem pro udržení chodu církve. „Musíme investovat vskutku promyšleně a zodpovědně, protože objem prostředků, které na tyto účely máme, je omezený. Při investicích navíc hledíme i na to, aby přinášely užitek společnosti.“ uvedl Karel Matyska, ekonomický poradce ČBK.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)