Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

U bran Vatikánu otevřel McDonald's

Ze světa / juml / ČTK / 4. ledna 2017 10:20
U bran Vatikánu otevřel McDonald's

Vatinán/Řím - U bran Vatikánu otevřel svou pobočku americký řetězec restaurací rychlého občerstvení McDonald's. Proti záměru otevřít provozovnu v blízkosti Svatopetrské baziliky přitom protestovali dříve někteří kardinálové i obyvatelé Říma. V době oběda vstoupily do restaurace i dvě jeptišky, uvedla agentura Reuters.

Loni v říjnu se skupina obyvatel italské metropole obrátila dopisem na papeže Františka, aby zabránil zřízení pobočky. Podle kritiků hrozí, že bude masovou turistikou narušena kulturní a sociální identita římské čtvrti sousedící s Vatikánem.

Se vznikem provozovny nesouhlasili ani někteří kardinálové, hlavně Elio Sgreccia. Ten dříve italským novinám řekl, že jde o "přinejmenším kontroverzní a perverzní rozhodnutí".

Firma McDonald's v prohlášení citovaném Reuters uvedla, že svou pobočku uzpůsobila historickému okolí a že se nachází v turistické oblasti vně Vatikánu.

Loni v listopadu společnost zažalovala italské město Florencii za to, že jí zamítlo otevření restaurace na náměstí před katedrálou. Firma podle agentury AFP žádá odškodnění 17,8 milionu eur (asi 480 milionů korun).

Agentura APA nedávno napsala, že poblíž Vatikánu se chystá otevření i další restaurace, která může vyvolat spory. Na třídě Via della Conciliazione, která vede ke Svatopetrskému náměstí, má být podle italského tisku zřízeno Hard Rock Cafe. Prostory pronajme opět správa nemovitostí Vatikánu (APSA) a má jít o budovu, v níž je nyní knihovna salesiánského řádu.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)