Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražské arcibiskupství: Zeman lže, kardinál Tomášek konec restitucí nesliboval

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK, red. / 6. dubna 2017 20:12
Pražské arcibiskupství: Zeman lže, kardinál Tomášek konec restitucí nesliboval

Ilustrační foto: Kardinál František Tomášek 34. arcibiskup pražský a primas český v letech (1977–1991)
Autor: Wikipedia.org / Martin Davídek

Praha - Někdejší kardinál František Tomášek podle pražského arcibiskupství nikdy neslíbil, že restituce církevního majetku skončily v roce 1991 a církev už nic dalšího nebude požadovat, jak o tom ve středu mluvil prezident Miloš Zeman. Jde o lež, Tomášek nikdy nic podobného neřekl, uvedlo arcibiskupství na svém twitteru.

Zeman během návštěvy Středočeského kraje vysvětlil, proč se nezúčastnil nedávného pohřbu kardinála Miloslava Vlka. Jednak proto, že někdejší primas český byl zásadním stoupencem církevních restitucí, a dále kvůli jeho výzvě, aby se lidé loni neúčastnili oslav 28. října na Hradě. Prezident ve středu v Úholičkách mimo jiné řekl, že Vlk porušil slova svého předchůdce kardinála Františka Tomáška, že restituce skončily rokem 1991 a církev už žádný další majetek nebude požadovat.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka pronesla výrok už řada lidí v minulosti a nikdy nebyl takovou silou zpochybňován. "Je zvláštní, že u prezidenta republiky k tomu dochází," dodal Ovčáček. Mluvčí odkazuje na článek publicistky Lenky Procházkové z roku 2013, který vyšel na serveru Britské listy a který se problematice velmi úzce věnuje, a odkazuje dokonce na dva výroky kardinála Františka Tomáška. "Jeden (výrok) je z prosince roku 1989, je v obdobném duchu, a druhý je ze srpna 1991. Pan prezident nemá důvod Lence Procházkové nevěřit a nebyla to jen Lenka Procházková, kdo tento výrok citoval. Poukazuji na to, že pokud si zadáte tento výrok do vyhledávače, je tam 85.000 odkazů," řekl ČTK Ovčáček.

Vyhledávač Google daný výrok dokázal ve skutečnosti najít v 15 200 odkazech. Například výrok „placatá Země“ má 52 tisíc odkazů.

Duka: Tento výrok je normální lež

Jak upozorňuje text na webu Cirkev.cz, kardinál Tomášek již byl v březnu roku 1991 na vlastní žádost z arcibiskupského úřadu propuštěn a vystřídán Miloslavem Vlkem. V srpnu 1991, kdy měl údajný výrok zaznít byl emeritním kardinálem a emeritním arcibiskupem. Protože nebyl v srpnu 1991 vykonavatelem žádného církevního úřadu, nemohl jménem církve za nic poděkovat, natož pak pronášet závažná stanoviska o majetkoprávním narovnání mezi státem a církvemi.

Pravdivost tohoto výroku již dříve odmítl i současný arcibiskup Dominik Duka: „Tento výrok je normální lež, protože vyrovnání, ke kterému došlo za pana kardinála Tomáška, jsem osobně vedl já a nikdy pan kardinál Tomášek. On už ve svém věku nikdy žádné takové prohlášení nečinil a navíc to nebylo vyrovnání s církví de facto, chápeme-li církev jako církev. Bylo to řešení, které mělo vyřešit existenci a obnovu klášterů. Těchto jednání se ale pan kardinál Tomášek nikdy nezúčastnil, poněvadž se jich účastnily jenom mužské a ženské řehole“.

K dnešním slovům prezidenta o Miloslavu Vlkovi se ale Duka vyjadřovat nechce: "Biskupská konference se usnesla, že k tomuto tématu [církevní restituce pozn. red.] už se nebudeme vracet," vzkázal pražský arcibiskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)