Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňský biskup Holub chce jmenovat svého zástupce na Karlovarsku

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 1. května 2017 9:40
Plzeňský biskup Holub chce jmenovat svého zástupce na Karlovarsku

Tomáš Holub, biskup plzeňské diecéze
Autor: Cirkev.cz / Roman Albrecht

Plzeň - Rok učení, cestování po diecézi, poznávání kněží a farností, navazování osobních kontaktů se zástupci samospráv a hledání vlastní cesty má za sebou plzeňský biskup Tomáš Holub. Před rokem přijal v Plzni biskupské svěcení s stal se druhým biskupem od vzniku plzeňské diecéze. Vystřídal Františka Radkovského, který diecézi na území Plzeňského a Karlovarského kraje skoro čtvrtstoletí vedl. Radkovský jako emeritní biskup s Holubem dál úzce spolupracuje a pomáhá mu.

"První rok byl rokem učení se, jak být biskupem. Jak najít vlastní cestu. Mám před sebou vzory biskupů, kteří jsou o generaci starší než já, je jim 70 a více let a je otázka, jak být biskupem, aby člověk navazoval na tu kontinuitu a zároveň nenegoval fakt, že je o 20 a víc let mladší a nějak jinak prožívá realitu," řekl ČTK devětačtyřicetiletý Holub. Musel se také naučit být biskupem v pastoračně velmi různorodé diecézi s velkým centrem Plzní a množstvím rozdílných farností. "Jsou tu lidé, kteří sem přišli odjinud. A jinak prožívají víru lidé, kteří přišli z Rumunska, jinak ti, co přišli z jižních Čech nebo ze Slovenska. A jiné je to třeba na Domažlicku, kde ta kontinuita nebyla přerušena. Ty malé komunity jsou nesrovnatelně pestřejší, než co jsem kdekoliv zažil," řekl biskup. Má za sebou zkušenosti jako první hlavní vojenský kaplan, generální vikář královéhradecké diecéze, generální sekretář České biskupské konference a děkan vyšehradské kapituly.

Jedním z plánů, který by chtěl letos provést, je jmenování biskupského vikáře pro Karlovarský kraj. Nic podobného dosud v diecézi nebylo. V Plzni sídlí biskup a generální vikář, v karlovarské části by měl být přímý zástupce biskupa, který bude komunikovat s občanskou společností. "Je pro mě významné dávat větší pozornost karlovarské části a také neplzeňské části Plzeňského kraje," uvedl biskup. Dalším z plánů, kterými se zabývá, je způsob rozmísťování kněží po diecézi. Celkem je jich 85 a Holub dává přednost tomu, aby raději byli třeba dva faráři případně s nějakou další pomocí v jednom aktivním a živém centru, než aby se důsledně plošně obsazovaly všechny farnosti a faráři by v nich byli osamoceni.

Od nástupu na biskupství Holub také provedl některé organizační změny, Vzniklo například nové investiční oddělení. Bude mít na starosti i nakládání s restituovaným majetkem. Církevní restituce jsou v diecézi většinou u konce, několik sporů kvůli majetku nebo kvůli nedodržení blokačních paragrafů řeší soudy. Holub převzal také už zahájené projekty na významné opravy několika chrámů v kraji. Biskupství uspělo se všemi žádostmi o evropské dotace z programu IROP. Ještě letos na podzim by tak mohly začít zásadní opravy plzeňské katedrály sv. Bartoloměje za víc než 100 milionů korun, jezuitského kostela v Klatovech za 100 milionů a kostela v Plasích za zhruba 80 milionů. Chystá se žádost o 80 milionů na chrám v Přešticích.

"Nesmírný přínos prvního roku je skvělá spolupráce s mým předchůdcem Františkem. To, jak je on schopen nesmírně se těšit z mých úspěchů a třeba soucítit, když je nějaký problém, je naprosto fenomenální. To je jeden z největších darů," dodal Holub. Radkovský, který diecézi vybudoval od nuly, se podle něj dostal do role dědečka. "Někoho, kdo vnouče - diecézi nesmírně miluje, ale zároveň říká, že výchova dítěte je na rodičích," poznamenal biskup. V dalším roce svého působení chce ještě lépe poznat farnosti a život v nich, nejlépe při několikadenním pobytu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)