Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František hovořil s posádkou vesmírné stanice

Ze světa / juml / ČTK / 27. října 2017 9:51
Papež František hovořil s posádkou vesmírné stanice

Mezinárodní vesmírná stanice ISS z odletájícího raketoplánu
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Vatikán/ISS - Papež František se při včerejším hovoru s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pokusil vylepšit vztahy mezi Vatikánem a Ruskem, komentovala papežův první videorozhovor do vesmíru agentura AP. Rozhovor opakovaně přenáší na svém webu Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Funkci překladatele během zhruba 20minutového rozhovoru zastal italský astronaut Paolo Nespoli. Papež pětičlennou posádku zasypal bezelstnými dotazy. Ptal se například na to, co se jim ve vesmíru líbí, co je nejvíce překvapilo a co je inspirovalo k tomu, že se stali kosmonauty.

Odpovědi, jichž se papeži Františkovi dostalo od ruských astronautů Alexandra Misurkina a Sergeje Rjazanského, značí podle agentury AP další malý krok ve zlepšování vztahů mezi Vatikánem a ortodoxním Ruskem. Papež ze vztahů s ortodoxní církví učinil jednu z priorit svého pontifikátu a je prvním papežem, který se za poslední tisíciletí setkal s moskevským patriarchou.

Rjazanskij Františkovi řekl, že jej inspiroval jeho dědeček, sovětský inženýr, který se podílel na vývoji Sputniku, vůbec první umělé družice, která před 60 lety zahájila nevyhlášený závod o dobývání kosmu.

"Je pro mě velkou ctí, že mohu pokračovat v tom, co dělal, a naplňovat jeho sny při letech do vesmíru, jež jsou budoucností celého lidstva," odvětil papeži v angličtině. "V tom spočívá naše síla. Nezapomínejme nikdy na naše kořeny. Jsem opravdu rád, že to slyším. Děkuji vám," odpověděl mu František, který dlouhodobě vyzdvihuje roli prarodičů.

Papež pochválil i druhého ruského člena posádky Alexandra Misurkina. Zeptal se posádky, jak rozumí verši italského básníka Danta Alighieriho o lásce, jež "hýbe sluncem i všemi hvězdami".

Misurkin Františkovi odpověděl, že na stanici čte knihu Malý princ od francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho a že jej uchvátilo, jak hlavní postava pojímá lásku. "Láska nám dává sílu položit život za někoho jiného," řekl papeži. "Dobře jste pochopil to, co se Saint-Exupéry snažil poeticky zachytit a co máte vy, Rusové, v krvi, co obnáší vaše humanistická a náboženská tradice," odpověděl mu papež.

Prvním papežem, který volal do vesmíru, byl Františkův předchůdce Benedikt XVI. Benedikt se v roce 2011 kosmonautů mimo jiné ptal na problémy Země, změny životního prostředí a budoucnost planety.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)