Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé v Praze přivítali kardinála Berana po padesátiletém exilu

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 21. dubna 2018 15:52
Lidé v Praze přivítali kardinála Berana po padesátiletém exilu

Rakev s ostatky kardinála Berana po návratu do Prahy
Autor: Roman Albrecht / Člověk a víra

Praha - V Praze dnes věřící, zástupci církví i poutníci přivítali kardinála Josefa Berana, jehož ostatky se do vlasti vrátily po téměř padesátiletém spočinutí v exilu. Úsilí o repatriaci ostatků dovršil letos na jaře svým povolením papež František, který k dnešnímu ceremoniálu zaslal českým věřícím dopis. Bohoslužbě ke cti sv. Vojtěcha, úzce spjatého s kardinálem Beranem, předsedal v poledne v katedrále sv. Víta pražský arcibiskup, Beranův nástupce v této pozici, kardinál Dominik Duka.

Ve svém kázání stavěl vedle sebe osudy sv. Vojtěcha a kardinála Berana. "Obhajoba lidské svobody, zápas s otroctvím spolu s vytrvalým úsilím o láskyplné rodinné soužití, jako i o pravdivost života duchovních. To byl misijní program obou našich velkých exulantů," uvedl. Připomněl ale také, že ve chvíli, kdy se v katedrále připomíná osud politického vězně dvou totalitních režimů, jímž Beran je, účastní se prezident Miloš Zeman sjezdu komunistů. "Strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci. Je to velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází. A o to větší zodpovědnost připadá hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo," řekl Duka a sklidil bouřlivý potlesk.

Lidé v Praze přivítali kardinála Berana po padesátiletém exilu

Bohoslužba v katedrále sv. Víta za kardinála Berana
Autor: Roman Albrecht / Člověk a vira

Kardinál Duka v kazání také kritizoval divadelní hru Vaše násilí a naše násilí: „Jak je možné, že se nenašel nikdo, kdo by podal trestní oznámení na brněnské divadlo, které ohlásilo uvedení blasfemické a zvrácené hry Olivera Frjiče Klatba (Vaše násilí a naše násilí)? Jakým právem může být svobodně a beztrestně urážen každý, kdo si váží křesťanských hodnot, to je především Ježíše Krista, a každý občan, který ví, co vykonal pro návrat svobody svatý Jan Pavel II.?“

V závěru bohoslužby zaznělo 19 pomalých úderů na zvon Zikmund, největší v katedrále i v celé zemi. Počet úderů symbolizuje součet let, která Beran strávil jako vězeň nacistického a komunistického režimu.

Bohoslužbě předcházelo smuteční procesí ze Strahovské baziliky, kde ostatky kardinála Berana spočívaly od pátečního večera. Předtím je přivezl armádní speciál z Říma, kde byly uloženy v papežské hrobce v bazilice sv. Petra. Dnešního procesí se účastnily stovky poutníků, rakev s ostatky kardinála Berana vezlo šestispřeží kladrubských vraníků. V zástupu šli biskupové a další duchovní, maltézští rytíři, orlové, sokolové, rodina kardinála Berana, poutníci a zástupci akademické obce.

Ze Strahova procesí prošlo kolem Lorety na Hradčanské náměstí, kde byla rakev na chvíli umístěna v Arcibiskupském paláci. Liturgický průvod pak rakev doprovodil do katedrály, před rakví byla nesena svatovojtěšská berla, za rakví šel Dominik Duka, který nesl lebku sv. Vojtěcha.

Poutníci zaplnili katedrálu už hodinu před začátkem bohoslužby, obsadili místa k sezení, mnozí stáli. Bylo mezi nimi plno rodin s malými dětmi, často přišli i pravděpodobní pamětníci kardinála Berana. Liturgie, která začala po 11:00, se sloužila i ve znakové řeči. Kardinál Beran byl totiž mimo jiné ředitelem ústavu hluchoněmých v Krči.

Během bohoslužby byla rakev umístěna před oltářem a v jeho blízkosti byla vystavena i lebka svatého Vojtěcha. V závěru smutečního ceremoniálu byla rakev přenesena do kaple sv. Anežky, kam mohou lidé přicházet vyjádřit kardinálu Beranovi úctu. V pondělí 23. dubna, na svátek sv. Vojtěcha, bude v této kapli uložena do sarkofágu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)