Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Australský kardinál George Pell bude čelit soudnímu procesu

Ze světa / kir / ČTK / 4. května 2018 9:18
Australský kardinál George Pell bude čelit soudnímu procesu

George Pell
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Melbourne -

Australský kardinál George Pell, který je obviněný ze sexuálního zneužívání v minulosti, bude čelit soudnímu procesu. Rozhodl o tom tento týden soud v Melbourne. Třetí nejvýše postavený muž Vatikánu Pell ale před soudem veškerá obvinění popřel.

Šestasedmdesátiletý Pell je podle tiskových agentur nejvýše postaveným vatikánským činitelem, který obviněním ze sexuálního zneužívání čelí.

Melbournský soud rozhodl o zahájení soudního řízení s kardinálem po předběžných výsleších, které trvaly čtyři týdny. Svědci při nich vypovídali v utajení prostřednictvím videokonference. Soudkyně Belinda Wallingtonová dnes podle agentury AP uvedla, že existuje dostatek důkazů, aby bylo s Pellem zahájeno soudní řízení. Asi polovinu obvinění, která při předběžných jednáních zazněla, zamítla.

Pokladník Vatikánu Pell je od loňského roku na dovolené, kterou si vzal, aby se mohl proti obviněním ve své vlasti obhajovat. Vatikán dnes uvedl, že rozhodnutí australského soudu "zaznamenal" a že Pell zůstane dál na dovolené. Papež František již dříve řekl, že se k Pellově kauze vyjádří, až celý případ skončí.

Pell byl loni v červnu obviněn ze sexuálního zneužití několika osob. Tyto činy se podle policie staly před mnoha lety, více oficiálních informací ale není známo. V Austrálii se tyto zločiny nepromlčují.

Server BBC dříve uvedl, že bývalý arcibiskup v Melbourne a Sydney Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce v období od 70. do 90. let minulého století. Dva z nich si podle BBC stěžovali na nevhodné doteky při plavání. Při jiném incidentu v místním surfařském klubu se Pell údajně před chlapci objevil obnažený.

Pellovu pověst dlouhodobě poškozovala už obvinění, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup v Melbourne a později v Sydney. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)