Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církevní sňatek v katolickém kostele si loni vybralo 5604 snoubenců v České republice

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 14. května 2018 16:01
Církevní sňatek v katolickém kostele si loni vybralo 5604 snoubenců v České republice

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Praha - Svatbu v kostele si loni zvolilo 5604 českých a moravských párů. Církevní sňatky dlouhodobě tvoří přibližně 17 procent ze všech svateb, kdy se lidé berou poprvé. Z celkového počtu církevních svateb jsou více než dvě třetiny mezi pokřtěnými věřícími, u zbylé třetiny je pokřtěn jeden. Nejvíce církevních svateb se loni konalo v Brněnské diecézi a Olomoucké diecézi, uvedla Česká biskupská konference (ČBK) v tiskové zprávě.

Prvosňatky, tedy sňatky svobodných, představují přibližně dvě třetiny všech sňatků v ČR za rok. Církevních svateb je dlouhodobě přibližně pětina. Loni to bylo 16 procent ze všech prvosňatků. Z celkového počtu sňatků, do kterých se počítají i opakované svatby rozvedených, je to asi 11 procent. U církevních sňatků se ale na rozdíl od civilních možnost rozvodů nepředpokládá (některé církve umožnují i svatby rozvedených - pozn.red.). Novomanželé si během obřadu slibují lásku, úctu a věrnost před Bohem až do konce života.

Zájem o církevní svatby neklesá

"Přesto, že se v případě církevní svatby jedná o mnohem vážnější závazek než v případě svatby civilní, zájem o církevní svatby dlouhodobě neklesá a v České republice je od roku 2002 zhruba stejný počet církevních svateb v každém roce," řekl generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl. Podle ČBK se dlouhodobě nemění ani počet církevních sňatků mezi partnery, z nichž je pokřtěn pouze jeden. Svatbou v kostele se přitom i nepokřtěný zavazuje k tomu, že se svým věřícím partnerem bude vychovávat budoucí potomky k víře.

Loni bylo 63 procent z církevních sňatků uzavřeno mezi katolíky a 37 procent církevních sňatků mezi snoubenci, kde jeden z nich není pokřtěn. V moravských diecézích bylo zastoupení sňatků, kdy oba snoubenci jsou katolíci, vyšší (kolem 71 procenta). V českých diecézích je poměr sňatků mezi věřícími a smíšených párů téměř půl napůl, v plzeňské loni dokonce mírně převážily sňatky s jedním nepokřtěným v páru.

Největší zájem na Moravě

Bezmála polovina všech církevních sňatků se v loňském roce konala na Moravě, nejvíc to bylo v Brněnské diecézi. Nejméně církevních svateb se konalo na Plzeňsku a na Litoměřicku, kde je ale nejnižší počet sňatků obecně. Zájemci o církevní svatbu se mohou přihlásit na libovolné faře. Snoubenci před svatbou absolvují přípravu, kterou zajišťují biskupství či farnosti po celé republice a trvá minimálně půl roku.

Počty křtů

ČBK nedávno uvedla, že v ČR neklesají ani počty křtů. V roce 2017 bylo v ČR ve všech diecézích římskokatolické církve pokřtěno celkem 20.600 lidí. Z toho bylo 15.700 dětí ve věku do jednoho roku, což je téměř 14 procent ze všech narozených dětí v ČR v roce 2017. Počet pokřtěných dětí v absolutních číslech dlouhodobě mírně klesá, počet křtů dospělých zůstává i přes výkyvy populační křivky stabilní, dodala ČBK.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)