Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kněz, teolog a filozof Ludvík Armbruster slaví devadesátiny

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 16. května 2018 14:05
Kněz, teolog a filozof Ludvík Armbruster slaví devadesátiny

Prof.Ludvík Armbruster
Autor: Petr Živný / Christnet.eu

Praha - Kněz, vědec a pedagog Ludvík Armbruster, narozený 16. května 1928, je členem jezuitského řádu a profesorem filosofie na Katolické teologické fakultě UK, v letech 2003 až 2010 tu byl děkanem. Bezmála půl století strávil na misii v Japonsku, domů se vrátil koncem devadesátých let.

Pražský rodák Armbruster vstoupil po maturitě na pražském gymnáziu do řádu Tovaryšstva Ježíšova. V dubnu 1950 byl spolu s ostatními řeholníky zatčen a po dvouměsíční internaci v Bohosudově vyhoštěn z republiky. Studoval na papežské Gregoriánské univerzitě v Římě a na teologické fakultě ve Frankfurtu nad Mohanem, kde byl v roce 1959 vysvěcen na kněze. Od roku 1961 žil a působil v Japonsku. Přednášel filosofii na tokijské univerzitě, v letech 1965 až 1970 vedl interdiecézní kněžský seminář v Tokiu.

Po roce 1989 se Armbruster zapojil do obnovy jezuitské řeholní provincie v ČR a současně i obnovení a rozvoje vysokoškolského studia teologie. Též působí jako kněz v kostele sv. Ignáce v Praze. Za rozvoj teologické fakulty obdržel Armbruster v roce 2008 zlatou Svatovojtěšskou medaili arcibiskupa pražského a od tehdejšího prezidenta Václava Klause také Medaili za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství. Je rakouským státním příslušníkem české národnosti a získal i rakouská vyznamenání.


V únoru 2017 měl v českých kinech premiéru film Mlčení o krutém pronásledování křesťanských misií v Japonsku, při této příležitosti Armbruster poskytl magazínu Christnet rozhovor o dnešním Japonsku. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)