Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňský biskup by posílil práci církve v místech s málo věřícími

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 30. května 2018 23:05
Plzeňský biskup by posílil práci církve v místech s málo věřícími

Plzeňský biskup Tomáš Holub
Autor: Wikipedia.org

Plzeň - Na co největší podporu aktivních farností, větší spolupráci kněží i nabídku církve v misijních oblastech, kde je málo aktivních věřících, se chce v dalších letech více zaměřit plzeňský biskup Tomáš Holub. Plány dnes přednesl kněžské radě. Jeho cílem je, aby se co nejvíce lidí na území diecéze, zahrnující zejména Plzeňský a Karlovarský kraj, mohlo aktivně potkat s vírou a s „živým bohem“, řekl ČTK. Plzeňská diecéze letos slaví 25. výročí založení.

„Já jsem si k 25. výročí řekl, že se znovu vrátím k myšlenkám, které jsem měl při svém příchodu před dvěma lety. Tehdy to byl takový nástřel, teď bych je rád usadil na zem,“ řekl Holub.

Priority, které stanovil, hovoří zejména o podpoře dobře fungujících a aktivních farností. „Chtěl bych, aby skutečně farnosti, které zůstanou, byly živé. Aby vytvářely společenství, ve kterém slaví liturgii, jsou schopny nějak pečovat o potřebné ve svém okolí, mají nějakou charitu a zároveň se v nich lidé potkávají a jsou vidět i navenek. Nejsou jen pro věřící komunitu, ale mají rozměr i navenek,“ popsal. S tím souvisí i jeho další vize, aby kněží byli dobře připraveni lidsky a odborně spolupracovat, více drželi pospolu a dokázali týmově pracovat.

Biskupství by mělo podle biskupa ještě víc farnosti odborně a komplexně podporovat. Velkým úkolem je i definovat nový způsob práce a nabídky církve v místech, která jsou významně misijní. Západ Čech patří k nejméně religiózním oblastem Česka. Holub by byl rád, kdyby i v těchto místech byla patrná přítomnost církve. Kdyby se tam pořádaly akce pro věřící i ostatní s možností dalších kontaktů s církevním životem pro zájemce. Jedná se zejména o území bývalých Sudet.

Podobná situace je ale podle Holuba i jinde v Česku. „Tak jako vysychá voda, tak vysychá i živá víra. A tak, jako musíme nově přemýšlet, jak s vodou, musíme nově přemýšlet, jak s vírou. Doba nejenom vodního blahobytu, ale i blahobytu duchovního, je za námi. Musíme se chovat, jako že žijeme v místě, kde něco vysychá,“ dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)