Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Barokní kostel v Jindřichovicích pod Smrkem čekají další opravy

Kraje: Liberecký / / ČTK / 25. května 2019 0:09
Barokní kostel v Jindřichovicích pod Smrkem čekají další opravy

Jindřichovice_pod_Smrkem,_kostel_Nejsvětější_Trojice_
Autor: Wikipedia.org

Jindřichovice pod Smrkem -

 Barokní kostel Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem čekají letos další opravy. Obci se podařilo získat 1,4 milionu korun od ministerstva kultury, dalších 900.000 korun přidal Liberecký kraj. Pokračovat díky tomu bude rekonstrukce střechy, která loni začala nad presbytářem. Tam byla střecha v havarijním stavu a hrozilo, že se zřítí. Teď už je bezpečná a znovu se tam konají bohoslužby, v pátek se kostel otevře i v rámci Noci kostelů, řekl  ČTK starosta Pavel Novotný (Jindřichovický patriot).

Kostel vznikl kolem roku 1670 rozšířením původní kaple, později přibyl presbytář a dalšími úpravami prošel kostelík na přelomu 18. a 19. století. Sakrální památku převzala obec před čtyřmi lety od církve v havarijním stavu, aby připravila její rekonstrukci. Obnově památky předcházel stavebně-historický průzkum, který ukázal, v jak špatném stavu kostel je a kde je nutné s opravami začít. Památku navíc poškodila předloni v říjnu vichřice Herwart, která ulomila kříž. Hasiči ho pak museli sundat.

Kříž se bude moci na věž vrátit až po dokončení oprav střechy a věže. Práce začaly loni, podle starosty doslova v hodině dvanácté. "Střecha nad presbytářem byla v takovém stavu, že držela trámy, a nikoliv trámy střechu," popsal stav Novotný. Letos by podle něj měly práce na střeše pokračovat od presbytáře přes hlavní loď až ke kostelní věži. "A bude se dělat věž od patra nahoru až k cibuli," doplnil. Opravy by měly začít v červnu. Na obnovu kostela může přispět i veřejnost prostřednictvím účtu u České spořitelny 000035-0985040399/0800. Zatím je na něm asi 200.000 korun.

Jindřichovický kostel není jedinou památkou, kterou budou moci lidé v pátek v rámci Noci kostelů navštívit. V celém Česku se veřejnosti otevře 1614 kostelů a modliteben. V Libereckém kraji se jich do projektu zapojilo 60, mezi nimi i největší liberecké kostely sv. Antonína Velikého a Nalezení svatého Kříže nebo Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy v Jablonném v Podještědí, kde připravili také program a komentované prohlídky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)